(Julkaistu Länsiväylässä 26.10.2007) Uusi hankintalaki mahdollistaa eettisten kriteerien asettamisen julkisissa hankinnoissa. Kunnat voivat siis suosia ostoksissaan Reilun kaupan tuotteita tai vastaavat kriteerit täyttäviä tuotteita.

Yhteisillä verovaroilla hankintoja tekevillä on velvollisuus toimia vastuullisesti. Nyt on Espoon aika näyttää esimerkkiä ja ryhtyä käyttämään Reilun kaupan tuotteita.

* * *

Reilun kaupan merkki takaa oikeudenmukaisen korvauksen kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille. Tuotteita ostamalla meistä jokainen voi vaikuttaa positiivisesti kehitysmaissa asuvien ihmisten elämään.

Reilun kaupan tuotteiden valikoimat ovat viime vuosina kasvaneet niin marketeissa kuin tukkukaupoissakin. Saatavilla on jo yli 250 tuotetta, joista parhaiten tunnettuja ovat banaanit ja kahvi. Niiden lisäksi kaupoista löytyy muun muassa teetä, hunajaa, sokeria, suklaata, kaakaota, mausteita ja hedelmiä.

* * *

Seurakunnat ovat olleet edelläkävijöitä Reilun kaupan tuotteiden käytössä. Espoossa Reilun kaupan seurakunnan arvonimi on myönnetty Olarin seurakunnalle ja tuomiokirkkoseurakunnalle.

Suomen ainoaa Reilun kaupan kunnan arvonimeä pitää hallussaan Utajärvi. Reilun kaupan kaupungin arvonimeä ei ole myönnetty vielä yhdellekään kaupungille.

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen mukaan Reilun kaupan tuotteiden käytöstä on Suomessa tehty aloitteita 44 kunnassa. Aktiivinen kampanjointi on käynnissä Tampereella ja Turussa ja kampanjaa aloitellaan ainakin Jyväskylässä ja Porissa. Iso-Britanniassa, josta kampanja on lähtenyt liikkeelle, on 350 Reilun kaupan kaupunkia.

* * *

Ehdotan, että Espoo lähtee Turun ja Tampereen tapaan tavoittelemaan Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Se osoittaisi konkreettisesti, että kaupunki kantaa vastuuta hankintojensa globaaleista vaikutuksista.

Arvonimen saaminen edellyttää, että kaupunki ryhtyy käyttämään Reilun kaupan tuotteita. Lisäksi vaaditaan, että niitä on tarjolla ruokakaupoissa, kahviloissa, hotelleissa, työpaikoilla, seurakunnissa ja muissa yhteisöissä. Kaupungin on myös osallistuttava vuosittain Reilun kaupan viikkojen viettoon.

* * *

Reilun kaupan tuotteiden suosiminen on helppo tapa tehdä sosiaalisesti ja ympäristön kannalta vastuullisia valintoja. Uskon, että Espoo on valmis ottamaan haasteen vastaan, ja olen itse valmis antamaan oman panokseni Reilun kaupan kaupungin arvonimen saamiseksi Espooseen.

Tiina Elo
kirjoittaja on vihreiden varavaltuutettu ja Reilun kaupan
puolesta ry:n jäsen