(Julkaistu Länsiväylässä 16.7.2008) Kesälomalla arjen kiireiden hetkeksi hellittäessä on oiva tilaisuus miettiä omia kulutusvalintoja. Vaikka kesäalet ahdistelevat meitä toinen toistaan hurjemmin tarjouksin, kannattaa kuluttaminen ottaa positiivisena haasteena: millaista maailmaa haluan tänään ostoksillani rakentaa?

Ostaminen on paitsi keino hankkia vaatetta päälle tai ruokaa pöytään, myös vaivaton tapa ottaa kantaa ja vaikuttaa. Kulutusvalintojen pohtiminen leimataan usein viherpipertämiseksi, mutta ennen kaikkea se on vastuullista suhtautumista oman toiminnan aiheuttamiin vaikutuksiin ympäristölle ja muille ihmisille.

Vaikka emme enää metsässä eläkään, olemme silti osa luontoa. Tarvitsemme elääksemme raaka-aineita luonnosta ja lopputuloksena on aina päästöjä ympäristöön. On tärkeää, että emme tyystin vieraannu luonnosta, vaan ymmärrämme mistä tavarat tulevat ja minne jätteet menevät. Luomumaito aamiaispöydässä on merkki siitä, että lehmänkin elämällä on väliä.

Elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden tuotantoketjut sisältävät myös lukemattomien ihmisten työpanoksen. Jos pari käyttökertaa kestävä kesätoppi maksaa muutaman euron, voi siitä päätellä, ettei topin ompelija ole montaa ropoa palkakseen saanut.

Kuluttajan valintojen merkityksen korostamisella en tarkoita sitä, että kauppiaat ja tuottajat voisivat vetäytyä vastuusta. Tarvitaan myös poliittista ohjausta, jotta tuotannon ja kuljetusten aiheuttamat todelliset kustannukset ympäristölle, ihmisille ja eläimille näkyisivät tuotteiden hinnoissa.

Voimme kaikki pienentää kulutuksen ympäristövaikutuksia korvaamalla kulutuksen määrää laadulla ja turhaa tavaraa elämyksillä. Nautitaan näin kesällä kotimaisista vihanneksista ja marjoista ulkomaan hedelmien sijaan. Suositaan Reilun kaupan tuotteita ja käydään shoppaamisen sijaan museoissa, kesätapahtumissa, retkellä ja uimarannoilla. Olkoon tavoitteena ainakin kesäloman ajan: enemmän aikaa, vähemmän roinaa.

Tiina Elo