Valtuusto päätti vihdoin eilisessä kokouksessaan hakea Espoolle Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Valtuustoaloite jätettiin jo viime vuoden huhtikuussa ja asia jätettiin kahdesti pöydälle joulukuussa.

Se hyvä puoli aikataulun venymisessä oli, että pääsin pitämään ensimmäisen valtuustopuheeni sydäntäni lähellä olevasta asiasta, jonka puolesta olen tehnyt työtä Reilu Espoo -kampanjaryhmässä.

On hienoa, että uusi valtuusto pääsi ensi töikseen osoittamaan, että se kantaa vastuuta kaupungin hankintojen eettisyydestä ja globaaleista vaikutuksista.Kaupungin vuoden 2009 talousarvioon on varattu määräraha Reilun kaupan kahvin ja teen hankinnasta aiheutuvien kustannusten kattamiseen ja Espoo Catering käyttää tänä vuonna ainoastaan reilun kaupan kahvia ja teetä.

Reilun kaupan kaupungin arvonimen saaminen edellyttää kaupungilta aktiivista otetta Reilun kaupan tuotteiden käytön lisäämiseksi. Kaupungin on nimettävä edustaja Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmään ja järjestettävä info-piste esimerkiksi kirjastoon tai yhteispalvelupisteeseen. Jatkossa kaupunki osallistuu myös Reilun kaupan viikkoihin kerran vuodessa.

Kaupungin toimien lisäksi arvonimen saaminen edellyttää, että 50 espoolaista yritystä tai yhteisöä sitoutuu käyttämään reilun kaupan kahvia ja teetä. Reilu Espoo –kampanjaryhmässä jatkamme työtä, jotta kaikki kriteerit saadaan täytettyä ja valtuuston päätös siten toimeen pantua.

Haastankin nyt kaikki espoolaiset yritykset ja yhteisöt mukaan: Jos tiedät espoolaisia toimijoita, jotka käyttävät Reilun kaupan tuotteita, ilmoitathan siitä meille Reilu Espoo -kampanjasivujen kautta www.repu.fi/espoo  Sivuille on koottu lista jo mukana olevista tahoista.