Tänään oli kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous. Ihan sananmukaisestikin suurimpana asiana listalla olivat Keilaniemen tornit. Suunnitelma näyttää siltä  kuin neljä tornimaista avaruusalusta olisi laskeutunut pikkuruisiksi kutistuneiden Fortumin ja Koneen tornien viereen!

En ole vakuuttunut, että moiset pyöreät lasitornit olisivat viihtyisä asuinympäristö, vaikka ymmärrän toki, etteivät kaikki halua asua pienessä punaisessa mökissä. Ärsyttää, että tätäkin hanketta myydään meille kesäisin näkymin ja ilotulitusten kera. Kesä on Suomessa valitettavan lyhyt ja ilotulituksiakin näkyy varmasti vain kerran vuodessa. Suuren osan vuodesta sää on enemmän tai vähemmän kylmä, pimeä ja sateinen. Tuuli viuhuu ikävästi toimistokolossien ja tornitalojen välissä.

On suunnitelmassa paljon hyvääkin. Tietä katetaan 450 metrin matkalta ja päälle rakennetaan puistoa, joka yhdistää Keilanimen ja Itärannan. Metroasema on lähellä ja sen viereen on järkevää kaavoittaa asutusta. Asutuksen myötä Keilaniemeen saadaan eloa muulloinkin kun virka-aikaan. Ilahduin myös siitä, että suunnittelussa on huomioitu rakentamisen matalaenergiavaatimukset.

Alueen liikenneratkaisun tekee hankalaksi se, että valtuuston ja lautakunnan vuosien varrella tekemistä toivomuksista ja päätöksistä huolimatta Hagalundinkallion ja Keilaniemen tunneleiden välinen ”väyläspaghetti” tuntuu jämähtäneen lähelle nykyisiä Itärannan asuntoja. On kohtuutonta, että nykyiset asukkaat joutuvat kärsimään siitä, että uusille asukkaille saadaan viihtyisää ympäristöä. Toivottavasti liikennesuunnittelijat näkevät vielä vaivaa myös Itärannan talojen kannalta hyvän ratkaisun löytämiseksi! Vaihtoehtoisia suunnitelmia on kyllä olemassa.

Lautakunta hyväksyi Keilaniemen kaavalliset tavoitteet nähtäville sillä evästyksellä, että jatkovalmistelussa tutkitaan tornien korottamista ja madaltamista noin kymmenellä kerroksella sekä tehdään eri vaihtoehdoista havainnekuvat. Itse kannatan lähtökohtaisesti matalampia torneja ja toivon, että jatkosuunnittelussa alueesta muotoutuu nykyistä suunnitelmaa inhimillisempi ja kutsuvampi myös maan tasolta tarkasteltuna.