Olavi Louko on tehnyt esityksensä jätevedenpuhdistamon paikaksi. Se on odotetusti Sammalvuori. Puhdistamon siirtoa perustellaan sillä, että näin saataisiin Suomenojan metroaseman ympärille uusi uljas mereinen kaupunginosa.

Vihreiden ryhmässä on vahva kannatus jätevedenpuhdistamon säilyttämiseksi Suomenojalla. Kokosimme keskeiset argumentit viime maanantain ryhmäkokouksessa kannanotoksi, joten en käy niitä kaikkia tässä toistamaan. Olen itse ottanut jo aiemmin julkisestikin kantaa Suomenoja-vaihtoehdon puolesta .

Nyt on siis päätöksenteon aika ja hyvä niin. Puhdistamo on uusittava, jotta päästöt Itämereen saadaan minimoitua. Päätöksenteon pohjaksi meille valtuutetuille on annettava tasapuolinen esittely eri vaihtoehdoista. Nyt ei siltä tunnu. Suomenojan vaihtoehdot on valmisteltu sen pohjalta, että metro kulkisi Suomenojan lintulampea viistäen, oli puhdistamo Suomenojalla tai ei. Ainoa ero on, että jos puhdistamo siirtyisi, metro kulkisi maan alla ja nykyisen puhdistamon tietämillä olisi asema. Jos puhdistamo säilyisi Suomenojalla, kulkisi metro maan päällä samaa linjausta myöten ja ilman asemaa!

Minne on unohtunut Espoon eteläosien yleiskaavan pohjoinen metrolinjaus? Jos puhdistamo jää Suomenojalle, on metro järkevää linjata sitä pitkin, jolloin asema voidaan sijoittaa lähemmäs Länsiväylää ja tiivistää kaupunkirakennetta siellä. Näin voitaisiin säilyttää myös kansainvälisesti arvokas lintukosteikko suojavyöhykkeineen.

On käsittämätöntä, ettei tätä vaihtoehtoa tuoda valmistelussa esiin. Ihan tarkoituksella tietysti, mutta aika kaukana ollaan hyvästä valmistelusta ja avoimesta päätöksenteosta!