Valtuusto käsittelee maanantaina 15.2. aloitettani viikoittaisen kasvisruokapäivän järjestämisestä Espoon kouluihin ja lukioihin.

Espoo Catering on oivallisessa selvityksessään esittänyt, miten kasvisruokapäivä voidaan toteuttaa, mutta virkamiesten ja kaupunginhallituksen pohjaesitys on nuivasti ”ei aihetta toimenpiteisiin”.

Toivon, että valtuusto ymmärtää vastuunsa ja ottaa positiivisen kannan kasvisruokapäivään.

Kolmasosa suomalaisen ympäristövaikutuksista syntyy ruokailusta. Kasvisruoan lisäämisellä voidaan merkittävästi pienentää Espoon kasvihuonekaasupäästöjä ja ekologista jalanjälkeä.

Espoon kouluissa tarjotaan päivittäin n. 35 000 ateriaa. Kasvisruokailijoiden osuus on vajaa 15 % kaikista ruokailijoista(suurin osa on aikuisia). Kun yhdessä sekaruoka-ateriassa on noin 40 g lihaa, vähentäisi yksi kasvisruokapäivä lihankulutusta noin 1200 kg.

Suomalaisten vuosittainen lihankulutus on kasvanut 1970-luvun alusta noin 30 kiloa henkeä kohden, ja vuonna 2007 söi suomalainen keskimäärin 76 kiloa lihaa. Lihankulutusta on siis varaa vähentää ilman, että kenenkään terveys siitä kärsii.
Vihanneksia ja hedelmiä suomalaiset käyttävät huomattavasti WHO:n asettamaa 400 gramman päivätavoitetta vähemmän. Kasvisruoan lisääminen olisi siis myös terveellistä.

Tampereella viikoittainen kasvisruokapäivä on jo totta ja Helsingin kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan äänin 12-2, 1 tyhjä palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että viikoittainen kasvisruokapäivä toteutetaan.

Esitän valtuustossa, että kasvisruokapäivä toteutettaisiin Espoo Cateringin esityksen mukaisesti. Espoon kouluissa tarjotaan jo nyt kaikille kasvisruokaa kolme kertaa viidessä viikossa. Viikoittainen kasvisruokapäivä ei siis olisi edes dramaattinen muutos nykykäytäntöön. Sen sijaan se olisi konkreettinen osoitus siitä, että Espoo pyrkii tosissaan ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijäksi.