Kesä on oivallista aikaa käydä tutustumassa Espoon luonnon arvokohteisiin. Kunto kohenee samalla mukavasti, kun matkan taittaa pyöräillen.

Pyöräilimme tänään katsomaan yhden Espoon 550-suojelukohteista: Myllypuron lehtokorpilaakson.

Vihreiden valtuutettujen Sirpa Hertellin ja Nina Knaapilan aloitteesta Espoo on päättänyt suojellla 550 hehtaaria arvokkaita luontokohteita omilla maillaan. Suojelualueita on jo noin 450 hehtaaria, eli urakka alkaa olla loppusuoralla.

Myllypuron lehtokorpilaakso sijaitsee Niipperin pohjoispuolella. Laajalahdesta matkaa kertyi siis sopivan pyörälenkin verran. Menomatkalla tutustuimme Vantaan ja Espoon rajaseutuun Kehä III:n kupeessa sekä Hämeenkylän kartanon arvokkaaseen miljööseen. Kaunista maaseutumaisemaa ja uusien pientaloalueiden mosaiikkia.

Takaisin tulimme Pitkäjärven pohjoislaitaa Vanhakartanon, Nepperin ja Kulloonmäen kautta Träskändaan. Pientalovaltaista maaseutumaista Espoota, joka kaipaisi myös palveluita. Viiskorven alueen rakentuminen paikkaa toivottavasti tätä puutetta, kunhan yhteydet Kehä III:n yli toimivat.

Varsinainen retkikohteemme, Myllypuron lehtokorpilaakso on maakunnallisesti arvokas ja harvinaisen luonnontilaisena säilynyt luontokokonaisuus, jonka koko on 24 hehtaaria. Alue yllätti luonnontilaisuudellaan ja laajuudellaan. Purouoma mutkitteli kauniisti valtavan rehevän lehtometsän siimeksessä. Rannat olivat valtavien saniaisten reunustamat, paikoin kasvoi kotkansiipi rehevinä kasvustoina. Maastossa oli paljon suuria maapuita, lahoja pystypuita ja kookkaita vanhoja lehtipuita.

On todella hienoa, että tällainen kohde saa suojeltuna kehittyä luonnontilassa monimuotoisuuden tyyssijana! Lähivuosina ympäristöön nousee uusia pientaloalueita, mutta purolehto säilyy mm. liito-oravien, palokärkien ja tiltalttien kotina.

Retkemme osoitti, että kotikaupungissa riittää tutustumisen arvoisia kohteita, kun vaan tutkii karttaa ja lähtee liikkeelle. 550-kohteita on tällä hetkellä 11. Siis ainakin kymmenen hyvää syytä hypätä tänä kesänä vielä pyörän selkään. Suosittelen kaikille luonnonystäville!