Vihreät ovat vaatineet luomun edistämistä jo pitkään, koska se on ylivertainen tuotantotapa niin eläinten paremman kohtelun, ympäristöystävällisyyden kuin Itämeren suojelunkin kannalta. Hienoa, että ministeri Sirkka-Liisa Anttilakin näkee luomun määrätietoisen edistämisen Suomen maatalouden keskeisenä menestystekijänä.

Anttila totesi viime torstaina ruokapoliittisen selonteon julkistamistilaisuudessa, että ajattelu luomun suhteen on kuntatasolla turhan pelkistettyä. Espoo on hyvä esimerkki siitä, että toisinkin voi olla.

Espoon ruokapalveluista vastaava Espoo Catering on sitoutunut luomutuotteiden käytön lisäämiseen liittymällä Portaat luomuun -ohjelmaan. Tällä päätöksellä Espoo otti kärkisijan luomukeittiöiden lukumäärässä.

Espoossa keitetään nyt päiväkotilapsille ja vanhuksille aamupuurot luomuhiutaleista kaikkiaan 173 keittiössä. Se tarkoittaa vuositasolla 23 500 kiloa luomuviljaa.

Hyvä keino luomutuotteiden kysynnän kasvattamiseen on niiden tarjoaminen julkisissa keittiöissä. Ruotsissa tavoitteeksi on asetettu luomulle 25 prosentin osuus ja Vihreillä on sama tavoite Suomessa.

Espoo on konkreettinen esimerkki siitä, miten luomu saadaan Suomessa nostettua yhden prosentin marginaalista valtavirraksi. Haastamme nyt kaikki kunnat seuraamaan Espoon esimerkkiä ja lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Suurten keittiöiden sitoutuminen luomuhankintoihin kasvattaa kysyntää ja antaa tuottajille selkeän viestin siitä, että luomuun kannattaa panostaa.

Toivottavasti Keskustan päättäjät ovat myös kuntatasolla valmiita ajamaan Vihreiden kanssa luomutuotteiden käytön merkittävää lisäämistä.