Joulu on mahtava keksintö. Valon juhla keskellä pimeintä kaamosta. Hyvä syy tavata ystäviä ja sukulaisia, nauttia hyvästä ruoasta, iloita antamisesta ja saamisesta sekä hengähtää hetki arjen pyörityksestä.

Perinteisesti jouluna siivotaan kaapit. Vietimme perheen kesken leppoisan kotilauantain käymällä läpi jokaisen keittiön esineen. Tarpeettomat laitoimme surutta pois, ja saimme kaappeihin mukavasti tilaa. Lopultakin sitä tulee toimeen melko pienellä tavaramäärällä.

Lahjojen antaminen ja saaminen on tärkeä osa joulun taikaa. Vastuullinen kuluttaja kuitenkin ahdistuu kauppojen tavarapaljoudesta. Miksi talouskasvu on kytketty materian kuluttamiseen? Miksi vaurautta mitataan tavarapaljoudella?

Ihmiskunta käyttää maapallon voimavaroja liikaa, ylitämme sen kantokyvyn jo lähes puolitoistakertaisesti. Jotta maapallo säilyisi elinkelpoisena eikä ilmastonmuutos ryöstäytyisi käsistä, tarvitsemme houkuttelevia ja taloudellisesti järkeviä kohtuullisen elämäntavan malleja. Suomen on edelläkävijöiden joukossa siirryttävä korkean jalostusasteen kestävien tuotteiden ja palveluiden yhteiskuntaan.

Askelia tähän suuntaan on onneksi jo otettu. Hallitus antoi joulukuun alussa eduskunnalle luonnonvaraselonteon, jonka suosituksia toteuttamalla Suomella on erinomaiset mahdollisuudet olla globaali edelläkävijä luonnonvarakysymyksissä. Kestävä luonnonvaratalous tuleekin nostaa ensi vaalikaudella Suomen kehityksen lippulaivaksi.

Kestävän luonnonvaratalouden keskiöön on nostettava luonnonvarojen säästävä käyttö, sekä materiaali- ja energiatehokkuus. Talouskasvu on kytkettävä irti luonnonvarojen kulutuksesta. Vihreiden muutamien vaalien takainen vaalislogan ”enemmän aikaa – vähemmän roinaa” on ajankohtaisempi kuin koskaan.

* * *

Lahjoja voi kuitenkin antaa myös hyvällä omallatunnolla. Paras lahja on itse tehty. Se viestii, että antaja on ajatellut lahjan saajaa, käyttänyt aikaa lahjan valmistamiseen. Hyviä lahjoja ovat myös syötävät ja juotavat sekä aineettomat lahjakortit. Perheen pienimmät ilahtuvat toki kovista paketeista, mutta toivelistaa kirjoitettaessa voi pohdiskella, mitkä toiveet ovat todellisia, mitkä peräisin lelukuvastojen houkutuksista.

Tärkeintä on kuitenkin, että jouluna on aikaa rakkaille ja ystäville. Yhteinen lautapeli-ilta, luisteluretki tai leivontahetki. Niissä hetkissä muistaa, mikä elämässä on tärkeää.