Espoon kaupunginhallitus käsitteli eilen valtuustoaloitettani luottamushenkilöiden sidonnaisuuksien julkaisemisesta Espoon kaupungin verkkosivuilla. Aloitteen allekirjoitti 39 valtuutettua, eli yli puolet valtuutetuista oli avoimuuden kannalla.

Espoon kaupunki reagoi asiaan nopeasti: kaupungin sivuille lisättiin kokonaisuus, jonne kootaan linkit kunnallisjärjestöjen sidonnaisuuksista kertoville sivuille. Tällä hetkellä Espoon sivuilla on linkki vain Espoon vihreiden sivuille.

Hyvä näinkin, mutta olisi asian voinut hoitaa paremminkin. Vantaalla kaupunki päätti, että verkkosivujen uudistuksen yhteydessä tiedot valtuutettujen sidonnaisuuksista kootaan kaupungin omille sivuille.

Olen iloinen, että avoimuus lisääntyi Espoossa aloitteeni myötä. Jatkossa espoolaiset löytävät tietoja valtuutettujen sidonnaisuuksista myös Espoon kaupungin avustuksella. Toivottavasti muidenkin puolueiden valtuutetut ovat valmiita kertomaan kuntalaisille sidonnaisuuksistaan.

Vihreät ovat tehneet vastaavia aloitteita eri puolilla Suomea. On hyvä, että Espoo ja Vantaa näyttävät esimerkillään vihreää valoa avoimuuden lisäämiselle.

Kevään vaalien jälkeen käynnistyy kuntalain uudistus, jossa otetaan kantaa myös luottamushenkilöiden sidonnaisuuksiin. On tärkeää, että lainsäätämisen yhteydessä käydään perusteellinen keskustelu sekä virkamiesten että luottamushenkilöiden sidonnaisuuksista ja niiden julkisuudesta.