Julkaistu Länsiväylässä 12.11.2011
Hallitus tavoittelee metropolialueelle kuntauudistusta, jossa Uudenmaan kaupunkien ja kuntien määrä vähenisi. On itsestään selvää, että jos maailmankin mittakaavassa ainutlaatuisen jättimäinen kuntaliitos maan kolmen suurimman kaupungin kesken nähdään perustelluksi, se on tehtävä asukkaita kuunnellen. Tarvittaessa on järjestettävä neuvoa-antava kansanäänestys.

Espoota on syytetty kerman kuorinnasta, kun kolmen suuren liitto ei ole saanut vastakaikua. Vihreissä emme pidä kuntarajoja kiveen hakattuina, vaan haluamme käydä avointa kansalaiskeskustelua siitä, millaisilla uudistuksilla turvataan tasapuolisesti hyvän asumisen edellytykset ja laadukkaat peruspalvelut koko metropolialueella.

Miljoonan asukkaan kotikaupungin sijaan metropolialueella tulisi pyrkiä kohti pienempiä, noin 50 000- 100 000 asukkaan lähikuntia. Yhdistämisen sijaan kolme suurta kannattaisi pilkkoa osiin, jolloin esimerkiksi lähipalveluista ja asemakaavoista päätettäisiin lähellä asukkaita.

Ihan ensimmäiseksi on saatava suorilla vaaleilla valittu seutuvaltuusto, jolle siirretään seudullista näkökulmaa tai laajaa väestöpohjaa edellyttävät tehtävät, kuten maankäyttö, joukkoliikenne ja erikoissairaanhoito.

Asumisen hajautumiseen ja alueelliseen eriarvoistumiseen liittyviä ongelmia ei voida ratkaista muutaman suuren kaupungin voimin. Elinvoimaisuuden ja kestävän kehityksen turvaamiseen tarvitaan mukaan kaikki seudun asukkaat.

Tiina Elo
kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Sirpa Hertell
kaupunginvaltuutettu (vihr.)