(julkaistu Helsingin Sanomissa 25.4.2012)

Espoossa tornitaloja suunnitellaan nousevaksi kuin sieniä sateella, erityisesti metroasemien yhteyteen. Valtuusto jätti 23.4. kokouksessaan Keilaniemen tornitalokaavan pöydälle. Kaupunkisunnittelulautakunta käsittelee 25.4. Jousenpuiston metroaseman kaavaa, Jousenpuistoon esitetään 26-kerroksista asuintornia.

Kaupunkia suunnitellaan hanke kerrallaan ilman kokonaiskuvaa siitä, minne korkea rakentaminen sopii ja minne ei. Perusteluna torneille on metroasemien ja muun infran rahoittaminen maankäyttömaksuilla ja tontinmyyntituloilla.

Metroasemien tuntumaan kannattaa rakentaa asuntoja ja työpaikkoja. Metroasemien yhteydessä joukkoliikenneyhteydet ovat hyviä ja palvelutkin ovat useimmiten lähellä. Samalla on kuitenkin äärimmäisen tärkeää pitää huoli siitä, että rakennamme viihtyisää ja ihmisen mittakaavaista kaupunkiympäristöä nykyisille ja tuleville espoolaisille. Yksittäisten hankkeiden sijaan Espoon kaupunkikeskuksia on tarkasteltava kokonaisuuksina. Myös nykyisten asukkaiden tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon.

Espoolle on pikaisesti määriteltävä korkean rakentamisen periaatteet Helsingin mallin mukaisesti. Korkea rakentaminen on niin moniulotteinen asia, että hankekohtaisen tarkastelun lisäksi tarvitaan kaupunkitasoiset linjaukset. Kaupungin tehtävänä on varmistaa, että hankkeet toteutetaan kaupunkirakenteellisesti perusteltuun paikkaan, laadukkaasti ja kaupunkikuvaa rikastuttavalla tavalla.

Maksimaalisten rakennusoikeuksien tavoittelu ei saa olla tärkein kaavoitusta ohjaava tekijä. Vaikka korkea rakentaminen sopii moneen paikkaan, ei se tarkoita sitä, että se sopii joka paikkaan.

Tiina Elo
kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr.)
Espoo