Valtuusto päätti tänään vuoden 2013 talousarviosta. Kuuma peruna oli odotetusti terveyskeskusmaksu.

Demarit, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto irtautuivat budjettisovusta, koska terveyskeskusmaksu oli heille kynnyskysymys. Niinpä nämä ryhmät tehtailivat lisäysesityksiä useiden miljoonien edestä.

Vihreät olivat mukana sovussa, koska kokonaisuus oli hyvä ja terveyskeskusmaksun poistoon palataan perusteellisen valmistelun ja avoimen keskustelun pohjalta ensi syksynä.

Kaupunginjohtajan pohjaesitys oli kunnianhimoinen, joten olimme tyytyväisiä neuvotteluissa tehtyihin reilun 4 miljoonan lisäyksiin. Ne kohdistetaan vihreiden tavoitteiden mukaisesti sinne missä rahaa eniten tarvitaan: pienten lasten iltapäivähoitoon, perheiden varhaiseen tukeen, vanhusten hoitoon, terveyskeskusten toiminnan parantamiseen ja opetukseen. Erityisen tärkeänä pidämme  myös investointeihin seuraaville vuosille lisättyä 10 me koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien korjaamiseen.

Sitten sananen terveyskeskusmaksuista: Vihreille on tärkeää, että terveyskeskuspalveluita kehitetään kokonaisuutena. Haluamme kaventaa terveyseroja ja turvata laadukkaat palvelut kaikille niitä tarvitseville. Tällä hetkellä suurin ongelma on, ettei lääkärille pääse kun apua tarvitsee.

Terveyskeskusmaksun poistoon suhtaudumme maltilla ja haluamme edetä asiassa perusteellisen valmistelun pohjalta. Kantaamme vaikutti sekin, ettei sosiaali- ja terveyslautakunnassa kukaan esittänyt terveyskeskusmaksujen poistoa ensi vuodelle.Ensi syksynä meillä on käytössämme Helsingin kokemukset, ja olen valmis kannattamaan maksun poistoa, jos homma Helsingissä toimii.

Vihreitä kädenjälkiä budjetissa ovat 200 000 euroa pyöräteiden parantamiseen, 80 000 euroa kaavoituksen energiasuunnitteluun sekä Matalajärven suojelun edistäminen.

Vaikka olimme mukana sovussa, teimme muutaman toivomuksen:

– Johanna Karimäki puhui koulujen vakavista sisätilaongelmista ja toivoi, että homekorjausten vauhdittamiseksi hankitaan siirtokelpoisia parakkeja koulujen väistötiloiksi.

– Merva Mikkola kritisoi terveyskeskusmaksujen aggressiivista perintää ja toivoi, että selvitetään mahdollisuudet siirtää perintä kokonaan tai osittain yksityisiltä firmoilta kaupungin omaksi toiminnaksi.

– Merva toivoi myös, että hankintaohjeisiin sisällytetään verokeinottelua ehkäiseviä kriteereitä, jotta talous saadaan kestäväksi ja yhteisöverot jäävät Espooseen.

– Espoon turvakodin lakkauttaminen on herättänyt paljon huolta. Ensi vuonna turvatalon lopettamisen vaikutuksia ja korvaavien palveluiden onnistumista seurataan ja selvitys tuodaan kaupunginhallitukselle. Merva toivoi, että Espoon turvakodin suljettua ovensa järjestetään korvaavaa toimintaa, joka tarjoaa välitöntä apua lähisuhdeväkivallan uhreille.

– Sirpa Hertell otti kantaa eläinsuojelun puolesta toivomalla, että Espoo selvittää mahdollisuudet terhdä yhteistyötä Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. HESY huolehtii myös espoolaisista löytöeläimistä.

Reilun neljän tunnin keskustelun jälkeen äänestettiin noin 14 miljoonan lisäyksistä. Kaikki kaatuivat äänin noin 46/19 muutaman äänen marginaalilla.

Toivomukset käsitellään maanantain kokouksessa.