Takana on vauhdikas kunnallispoliittinen kevät. Uusi valtuustokausi tarkoittaa aina uudelleen asemoitumista ja paikkojen hakemista niin puolueille kuin luottamushenkilöillekin.

Espoon Vihreissä kulunut kevät on ollut täynnä intoa ja aktiivisuutta: On ollut ilo seurata ja olla mukana, kun olemme uudella joukolla ja hyvällä meiningillä tarttuneet uusiin luottamustoimiimme ja valtuustokauden haasteisiin.

Olen parhaani mukaan ottanut haltuun kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävää. Olen kaupunginhallituksen puheenjohtajistosta ainoa, joka tartuin mahdollisuuteen lyhentää työaikaa ja hoitaa tehtävää osa-aikaisesti. Se on mahdollistanut Espoon asioihin paneutumisen aivan uudella tavalla: Olen käyttänyt lisääntynyttä aikaa muun muassa asioihin paneutumiseen, virkamiesten ja asukkaiden tapaamisiin sekä erilaisiin koulutuksiin ja seminaareihin.

Pelkkiin pakollisiin kokouksiin ja tapaamisiin kuluu arviolta 15 tuntia viikossa. Lisäaika tulee siis todella tarpeeseen, jotta perheelle, omalle itselle ja riittäville yöunillekin jää aikaa. Olen kertonut työstäni avoimesti ja saanut siitä myös kiitosta.

Kaupunginhallituksen ja valtuuston näkökulmasta kevään suuria asioita ovat olleet metropolilausunto, strategiaprosessi ja sivistystoimen organisaation uudistaminen. Näissä kaikissa Vihreät ovat olleet aktiivisin ryhmä:

– Metropolilausuntoon saimme vahvistettua seudullisen päätöksenteon merkitystä. Vääntö vahvemman metropolin puolesta jatkuu, ja syksyllä päässemme käsittelemään kuntarakenteeseen ja yhteistyön tiivistämiseen liittyviä selvityksiä Vihdin, Kirkkonummen ja Kauniaisten kanssa.

– Strategiassa näkyy vihreä käden jälki mm. joukkoliikenteen korostamisena, avoimuuden lisäämisenä ja heikoimpien huomioimisena. Valtuustoryhmämme teki jokaisessa vaiheessa hyvin perusteltuja muutosesityksiä, ja lopullisesta versiosta löytyykin paljon meidän tekstiämme. Konkreettiset ympäristötavoitteemme hyväksyttiin valtuustossa toivomuksina ja niiden edistämistä jatketaan Kestävän kehityksen ohjelmaryhmässä.

– Sivistystoimen uudistamisessa puolustimme vahvasti argumentoiden nuorisotoimen merkitystä Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa. Vaikka liikunta- ja nuorisotoimi päätettiin yhdistää, ei työ mennyt hukkaan. Jatkamme nuorisoasioiden vahvistamista uudessa organisaatiossa. Aikuiskoulutuksen ja työväenopiston osalta valmistelu jatkuu.

Näiden isojen asioiden lisäksi luottamushenkilömme ovat tehneet hienoa työtä lautakunnissa ja muissa luottamustoimissa. Olemme olleet aktiivisia mm. terveyskeskusjonojen purkamisessa, pyöräteiden parantamisessa, ryhmäkokojen pienentämisessä, homekoulujen korjaamisessa, virkistysalueiden suojelussa, esteettömyyden vaatimisessa, järkevässä kaavoituksessa – ja monessa muussa asiassa!

Koko luottamushenkilöiden joukko, Espoon vihreiden jäsenistö ja aktiiviset kuntalaiset ovat tärkeä joukko niin valtuustoryhmälle kuin meille kaupunginhallituksen jäsenille. Yhteydenotot, kommentit, kysymykset ja sparraus ovat tärkeitä päätöksenteon kaikissa vaiheissa. Yhdessä olemme viisaampia ja saamme aikaan muutosta. Ja ennen kaikkea voimme tuoda myös aivan uusia ajatuksia ja näkökulmia päätöksentekoon.

Nyt on aika hengähtää hetki ja nauttia Suomen kesästä rakkaiden kanssa. Ihanaa ja rentouttavaa kesää kaikille!