(Julkaisin tämän nyt riskillä ennen kuin päätös on tehty. Puheenvuoroja jäljellä kolme, eikä kukaan ole tehnyt muutosesitystä.)

Valtuusto päättää tänään veroprosentista, josta sovittiin osana budjettineuvotteluja. Budjettineuvottelujen tulos kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Korotus oli kompromissi 0,25. Lähtökohtana oli Kokoomuken nollalinja ja Vihreiden ja demareiden 0,5%-yksikön korotus. Mielenkiintoiseksi neuvottelutilanteen teki se, että kaupunginjohtaja esitti 0,5%-yksikön korotusta.

Valtuustossa päätös tehtiin liki kolmen tunnin keskustelun jälkeen yksimielisesti. Budjettineuvottelut istuneena kävin minäkin puhumassa. Alla puheenvuoroni hieman muokattuna:

Kun lykkäsimme veroprosenteista päättämistä talousarvioneuvottelujen yhteyteen, oletus oli, että samalla linjattaisiin myös tuottavuudesta. Kävi kuitenkin niin, että tuottavuuden osalta valmistelu siirtyi kevääseen ja neuvotteluissa keskityttiin veroprosentista vääntämiseen.

Kiitin kaupunginjohtajaa vastuullisesta talousarvioesityksestä, ja rohkeasta veronkorotusesityksestä, kun oli tiedossa valtapuolueen nollalinja.

On todettu, että puheet rikkaasta Espoosta on syytä lopettaa. Espoolla on ihan samat ongelmat kuin muilla Suomen kaupungeilla. Siksi on vaikeaa ymmärtää Kokoomuksen ja perussuomalaisten linjaa, että Espoossa on selvittävä merkittävästi alhaisemmalla veroprosentilla kuin muissa Suomen kunnissa (Kauniaisia ei lasketa).

Yhdyin perussuomalaisten Seppo Huhdan huoleen, että Espoota halutaan johtaa kuin yritystä. Kunnan toimintaperiaate on kuitenkin aivan toinen. Tuottamattomia asukkaita ei voi leikata pois. Kunta on asukkaita varten, ei voitontavoittelua varten.

Samoin olin ryhmätoverini Mari Nevalaisen tapaan huolestunut kovista arvoista, jolla kaupunkia johdetaan. Se ei ole linjassa Espoo-tarinan yhdessä tekemisen kanssa: Espoon tärkeimmät voimavarat ovat asukkaat ja kaupungin omat työntekijät.

Uhkailun ja kiristämisen sijaan tarvitaan rohkaisua, kannusteita ja motivointia. Kaupunginjohtaja on korostanut hyvää johtamista. Sitä me nyt tarvitsemme.

Erityisen vaikeaa on ymmärtää ajattelua, että veronkorotus estäisi tuottavuuden parantamisen. Tiedämme kaikki, että kestävyysvaje on sitä luokkaa, että tuottavuutta on parannettava ja paljon. Kaupunginjohtajan esitystä olisi tarvittu palvelujen tuottamiseen, jotta ehdimme parantaa tuottavuutta maltilla. Nyt joudumme varautumaan lisälainanottoon.

Valtuutetut Haglund ja Oila nostivat esiin investointien uudelleen tarkastelun. Vihreät ovat esittäneet pitkän tähtäimen investointiohjelman tekoa ja tämän äärelle pääsemme jo tuottavuusohjelman yhteydessä.