Anni ja Tiina 9.5.2014Keskustelimme Anni Sinnemäen kanssa puhtaasta ruoasta Eurooppa-päivänä Sellon kirjastossa. Tilaisuuden juonsi luomuasiantuntija Marja Nuora.

EU:ssa päätetään, miten ruokaa tuotetaan ja millaisena se päätyy lautasillemme. Ruoan puhtauteen, eettisyyteen ja eläinten hyvinvointiin liittyviä päätöksiä tehdään europarlamentissa lähes viikoittain. Parlamentti päättää myös esimerkiksi, saako kuluttaja jatkossakin tietoa siitä, mitä suuhunsa laittaa.

Maaliskuussa parlamentti tyrmäsi Vihreiden kannan mukaisesti komission ehdottaman siemenasetuksen, joka olisi uhannut viljelykasvien geneettistä monimuotoisuutta. Valmisteilla on mm. EU:n uusi luomulaki, jonka on määrä astua voimaan 2017. EU käy parhaillaan neuvotteluja USA:n kanssa vapaakauppasopimuksesta (TTIP). USA:lla on neuvotteluissa pitkä vaatimuslista: esimerkiksi hormonilihan myynti pitäisi sallia ja geenimuuntelun merkintäpakosta luopua.

Ei siis ole samantekevää, keitä europarlamenttiin vajaan parin viikon kuluttua valitaan!

Anni Sinnemäki haluaa Europarlamenttiin tekemään päätöksiä puhtaan ruuan puolesta:

”Ruoka on henkilökohtaista, mutta se on myös äärettömän poliittista. Haluan huolehtia siitä, että hankintalaki sallii luomuruuan ja lähiruuan suosimisen. Eläinten pitoa on säädeltävä tiukasti, eläinten arvoa kunnioittaen. Haluan myös varmistaa, että jättimäisillä troolareilla ei tuhota merenpohjaa ja kalakantoja. Kalakannat tulee suojella ja asettaa etusijalle inhimillisen mittakaavan kalastus. Kyllä ahvenelle ja kuhalle, ei sinievätonnikalalle.”

Itse toin keskusteluun paikallista näkökulmaa. Suomen hallitus on sitoutunut lähi- ja luomuruoan käytön edistämiseen. Tavoitteena on, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 10 prosenttia on luomua vuoteen 2015 mennessä ja 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tämän päätöksen toimeenpanosta vastaavat paljolti kunnat.

Espoo on edistänyt luomu- ja lähiruoan käyttöä. Espoo Catering on mukana Kestävät hankinnat -hankkeessa sekä Portaat luomuun -ohjelmassa. Päiväkodeissa ja hoivakodeissa puuro tehdään luomuhiutaleista ja henkilöstöruokailussa tarjotaan luomuleipää ja -piimää.

Kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa luomu- ja lähiruokaa halutaan lisää, mutta ongelma on, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tuottajat valittavat kysynnän puutetta ja asiakkaat sitä, etteivät tuotteet sovi suurtalouskäyttöön tai ovat liian kalliita.

Pidämme tärkeänä, että niin EU:ssa kuin Espoossakin löydetään keinot, joilla varmistetaan puhtaan ruoan tuotantoedellytykset ja lisätään luomu- ja lähiruoan tarjontaa niin suurkeittiöille kuin yksittäisille kuluttajille.

Valitaan Anni europarlamenttiin tekemään työtä puhtaan ruoan puolesta!