yo-juhla_tapiolasaliMinulla oli tänään ilo ja kunnia pitää juhlapuhe Espoon aikuislukion tämän iltaisessa ylioppilasjuhlassa Tapiolan kulttuurikeskuksen Tapiola-salissa. Juhlan liikuttavin hetki oli, kun nuori mies sai todistuksen ja salista kajahti pienen lapsen ääni ”Hyvä isi!”.

Oma puheeni taisi onnistua, kun jälkeeni puhunut tuore ylioppilas viittasi siihen useamman kerran. Puhuin unelmista ja niiden saavuttamisesta, rohkeudesta tarttua maailman tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kiitin myös opettajia ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstä. Espoon aikuislukio ei komeile lukioiden ranking-listan kärjessä, mutta sen arvoa ja onnistumista mitataankin aivan toisin mittarein. Aikuislukion ansiosta moni nuori ja aikuinen pääsee elämässään eteenpäin ja sillä on myös kasvava rooli maahanmuuttajien kouluttamisessa.

75 ylioppilasta sai juhlassa valkolakin ja saavutti näin yhden unelman. Oli suuri ilo ja kunnia päästä heitä onnittelemaan!

Alla puheeni kokonaisuudessaan.

*   *   *

yojuhla_ohjelma1Arvoisat uudet ylioppilaat  hyvät vanhemmat, sukulaiset ja ystävät – arvoisat Espoon aikuislukion opettajat, rehtori ja muut läsnäolijat,

Tämä sali on tänään täynnä unelmia.

On suuri ilo ja kunnia saada pitää juhlapuhe tänään teille.

Kun rehtori Matti Kauppila pyysi minua tähän tehtävään, olin todella otettu. Samalla mietin, miten osaisin pukea sanoiksi sen, mitä haluan teille tänä tärkeänä päivänä sanoa.

Miten rohkaista ja kannustaa, kiittää ja onnitella. Miten valaa uskoa siihen, että elämä kantaa, ja  ettei koskaan ole liian myöhäistä toteuttaa omia unelmiaan.

Päivä on teille ainutlaatuinen ja ylioppilaslakki suuren juhlan arvoinen. Tänään juhlimme sitä, että teistä jokainen on saavuttanut yhden unelman.

*   *   *

Elämä ei ole aina helppoa ja tulevaisuus saattaa tuntua pelottavalta.

Toisaalta maailma on täynnä mahdollisuuksia ja jokaiselle löytyy oma paikka, vaikka sitä joutuisi välillä ensin etsimään.

*   *   *

Omista lakkiaisistani on kulunut jo 24 vuotta. 24 vuotta sitten en varmasti olisi voinut kuvitella, missä olen tänä päivänä.

Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan, sen olen omassa elämässäni monesti oppinut.

Olin lapsena arka ja ujo, ja vertasin usein itseäni muihin. Nuorena iski valtava tarve parantaa maailmaa ja päädyin lukion jälkeen opiskelemaan ympäristönsuojelua Helsingin yliopistoon.

Ajattelin tuolloin, että olen luonteeltani taustavaikuttaja. Olin vakuuttunut siitä, ettei politiikka ole minun juttuni.

Tässä nyt kuitenkin seison, neljät vaalit käyneenä ja yhtenä Suomen toiseksi suurimman kaupungin keskeisimmistä poliittisista päättäjistä.

*   *   *

Maailma tarjoaa mahdollisuuksia, kun uskallatte olla niille avoimia. Mahdollisuuksiin tarttumiseen tarvitaan vain ripaus rohkeutta, luottamusta ja läheisten tukea.

Tämä kouluyhteisönne, jonka nyt jätätte taaksenne, on hyvä esimerkki siitä, miten tuki, ohjaus ja kannustus siivittävät tuloksiin.

Kantakaa täältä saamianne hyviä kokemuksia ja onnistumisen elämyksiä mukananne kun jatkatte kohti uusia unelmia.

*   *   *

Arvoisat kuulijat,

Espoon aikuislukiolla on oma tärkeä roolinsa espoolaisten kouluttajana. Se ei komeile lukioiden ranking-listojen kärjessä, mutta sen arvoa ja onnistumista mitataankin aivan muilla mittareilla.

Kävin helmikuussa tutustumassa aikuislukion toimintaan ja olin vaikuttunut. Vaikuttunut siitä, miten sitoutuneesti opettajat ja rehtori tekevät työtään ja miten tärkeitä tuloksia sillä työllä saavutetaan.

Espoon aikuislukio on tiivis yhteisö. Te opettajat olette työhönne sitoutuneita ja oppilaat arvostavat työtänne. Positiivinen ilmapiiri ja toisten kannustus ovat asioita, joiden avulla saada paljon aikaan.

Aikuislukion tehtävät ovat moninaiset. Se tarjoaa paitsi lukiokoulutusta, myös aikuisten perusopetusta ja aikuisten perusopetukseen valmistavaa opetusta.

Aikuislukion ansiosta moni nuori ja aikuinen saa tarvitsemansa koulutuksen ja pääsee elämässään eteenpäin. Kaksoistutkinnon suorittaminen tarjoaa mahdollisuuden yhdistää yleissivistävä lukio ja ammatillinen koulutus.

Aikuislukiolla on myös kasvava rooli maahanmuuttajien kouluttamisessa ja se vaatii aivan erityistä osaamista. Kun opiskelijoiden lähtökohdat ovat hyvin erilaiset, on opettajan ammattitaidolla ja sitoutumisella suuri merkitys onnistumisen kannalta.

Olen iloinen ja ylpeä siitä, että meillä on tänään tässä salissa aiempia vuosia useampi maahanmuuttajataustainen ylioppilas.

Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan. Jollekin ensimmäinen askel on peruskoulun oppimäärän suorittaminen aikuisiällä.

*   *   *

Tahdon kiittää lämpimästi koko opettajakuntaa ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstänne.
Tärkein ja suorin palaute tulee opiskelijoilta: Opiskelijakyselyssä olette saaneet kiitosta ammattitaidosta, joustavuudesta ja pitkämielisyydestä. Olette varmasti jokaisen kiitoksen ansainneet!

*   *   *

Hyvät uudet ylioppilaat,

Unelmien saavuttaminen on kiinni ennen kaikkea asenteesta. Unelmat toteutuvat kun niihin uskoo ja niiden eteen on valmis tekemään työtä. Tämän olen saanut konkreettisesti oppia omalta tyttäreltäni.

Tyttäreni on nyt 15-vuotias ja päättää huomenna peruskoulunsa. Vein hänet jo pienenä Tapiolan voimistelijoiden jumppakouluun, koska liikunta on hyvä harrastus.

Vähän vanhempana hän halusi alkaa harrastaa joukkuevoimistelua. Olin iloinen, että lapsi oli löytänyt mieleisensä harrastuksen.

Noin kymmenvuotiaana tyttäreni halusi kilpajoukkueeseen. Mietin tuolloin sydän syrjällään, miten lapsi voi pärjätä lajissa, kun ei osaa kärrynpyörää eikä pääse spagaattiin. Mietin, miten pystyisin vaimentamaan tyttäreni pettymystä, kun totuus hänelle valkenee.

Tyttäreni ei moisia miettinyt eikä äitinsä varovaisia toppuutteluja kuunnellut. Hän uskoi itseensä ja harjoitteli. Välillä itki ja harjoitteli.

Nyt saan sydän pakahtuen ylpeänä äitinä seurata, kuinka tytär kilpailee silmät loistaen ja itseensä luottaen joukkueensa kanssa, haluaa ryhtyä valmentamaan pienempien joukkuetta ja suunnittelee fysioterapeutin uraa.

Mitä tästä opimme: Kun uskoo itseensä ja on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen, mikään ei ole mahdotonta.

*   *   *

Osalle teistä ylioppilastutkinnon suorittaminen ei ole ollut itsestään selvää – mutta te kaikki teitte sen! Olette uskoneet unelmaanne ja olleet valmiita tekemään töitä sen eteen.

Nauttikaa tästä hetkestä ja olkaa itsestänne ylpeitä!

Ehkä tiedätte jo mikä on seuraava unelmanne, ehkä vielä mietitte. Kaikkien unelmien ei tarvitse olla suuria. Tärkeintä on, että löydätte itsellenne mielekkään tavan elää ja olla rakentamassa tätä maailmaa paremmaksi paikaksi niin läheisillenne kuin meille kaikille.

Toivotan jokaiselle onnea elämään ja rohkeutta tavoitella unelmia. Kuten olette näyttäneet tänä keväänä: Yes you can!