Tiedote 3.6.2014

Tänään julkaistussa yhdeksän kunnan erityisen kuntajakoselvityksen väliraportissa ehdotetaan metropolikaupungin muodostamista. Tämä tarkoittaisi Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Sipoon ja Tuusulan eteläosan liittämistä yhteen.

Espoon Vihreiden valtuustoryhmä näkee edelleen vahvan metropolihallinnon parhaana ratkaisuna Helsingin seudun kilpailukyvyn vahvistamiseen. Jättimäisen kuntaliitoksen väkisin ajamisen sijaan kannattaisi keskittää voimavarat yhteisen seudullisen ratkaisun löytämiseen.

– Metropoliselvittäjien esittämä pääkaupunkiseudun kuntien, Sipoon ja Tuusulan eteläosien liitos olisi massiivinen hallinnollinen uudistus, joka on riskialtis ja veisi vuosia seudun kehittämistyöstä, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

– Kuntaliitos ei myöskään ratkaisisi kehyskuntiin ulottuvia maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmia, metropolihallinto sen sijaan tekisi sen, jatkaa Hopsu.

Lausunnolla olevassa metropolihallinnon väliraportissa tarjotaan konkreettiset mallit metropolihallinnon rakentamiselle.

– Metropolihallinto kannattaa rakentaa demokratisoimalla ja vahvistamalla jo nyt tehtävää yhteistyötä sekä poistamalla päällekkäisyyttä seudullisesta hallinnosta. Luonteva alue on Helsingin seudun 14 kuntaa, jotka jo nyt tekevät vapaamuotoista yhteistyötä, toteaa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elo.

– Toivomme, että Espoon valtuusto löytää yhteisen näkemyksen metropolihallinnon tarpeellisuudesta. Näin osoitamme, että olemme valmiita ratkomaan koko seudun ongelmia ja rakentamaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää Helsingin metropolia demokraattisella tavalla, Elo ja Hopsu päättävät.