linkkijänkä_saappaat

Lepotauko tunturissa.

Kesäloman aluksi toteutimme yhden meidän perheen projektin, yhteisen Lapin matkan. Sekä minulle että miehelleni Lappi on merkityksellinen paikka ja halusimme viedä tyttäremme kokemaan Lapin lumon ja yöttömän yön. Samalla reissuilla kävimme myös Norjan puolella ihastelemassa Varanginvuonoa, jäämerta ja valtamerilintuja.

Minulle matkan kohokohta oli minivaellus ja kahden yön telttailu Linkkijängällä, joka sijaitsee Utsjoella Paistuntureiden pohjoispuolella. Kyseessä oli nostalgiaretki, sillä kävin Linkkijängällä viimeksi 12-vuotiaana reilut 30 vuotta sitten.

linkkijänkä_vaellus

Matkalla Linkkijängälle. Matkaa kertyi runsaat 10 kilometriä.

Helsinkiläinen vaarini oli Lapissa sota-aikaan ja sai myöhemmin ajatuksen, jonka myös toteutti: Hän halusi viedä kaikki lapsenlapsensa Lappiin näkemään ja kokemaan tunturiluonnon. Tuosta lapsuuden retkestä en paljoa muista, mutta paikka ja maisemat näyttivät tutuilta ja nostivat tunteet pintaan. Lapin matkoista on aina puhuttu sukujuhlissa, muisteltu eri serkkukokoonpanojen matkoja ja vaarin kaukokaipuuta.

Vaari on jo nukkunut pois, mutta lasten retkillä mukana olleet enoni ilahtuivat kuullessaan retkisuunnitelmistamme. Olen onnellinen, että sain tehdä uuden retken samoille paikoille juuri oman perheeni kanssa.

Viileästä alkukesästä huolimatta sää suosi meitä tunturissa, ei sadetta eikä tuulta. Paluumatka oli jo suorastaan hikinen. Jos hyttyset ja muut ötökät olisivat uinuneet vielä yhden vuorokauden, olisi retki ollut täydellinen.

Linkkijängän linturunsaus oli ehkä jopa vaikuttavampi kuin Norjan lintuvuorien yltäkylläisyys. Puuttomien tunturien lomassa palsasuo, jossa elämä karulla tavalla kukoistaa. Näimme 13 lajia kahlaajia, joista hauskimpia olivat tunturilammissa uiskentelevat vesipääskyt. Lähietäisyydellä pyörivät myös muun muassa tunturikihut ja lapinsirkut, yöllä mekastivat riekot.

linkki_kihu

Tunturikihuja nähtiin kymmeniä ja osa päästi ihan lähietäisyydelle.

Eikä muita ihmisiä mailla halmeilla. Seurana lintujen lisäksi porotokat, avarat maisemat ja yöttömän yön aurinko. Ymmärrän Lapin lumon, tunturissa näkee kauas, on helppo hengittää, arjen huolet ja murheet unohtuvat, on vain tämä hetki.

Retki osoitti lapsuuden luontokokemusten merkityksen. Vaikka viihdyn kaupungissa, jossa voi elää helposti ilman autoa, on luonto paikka jossa rentoudun ja pääsen irti arjesta. Luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille on osoitettu myös tutkimuksin. Lähiluonnon lisäksi on tärkeää säilyttää myös laajoja luonnontilaisia alueita, joissa voi kokea erämaan tuntua. Tässä yksi syy, miksi olen mukana politiikassa.

Luontokokemukset ovat tärkeitä, jotta opimme arvostamaan luontoa ja ymmärtämään sen merkityksen. Tyttärestämme tuli retken myötä sukumme ensimmäinen seuraavan sukupolven Linkin-kävijä. Aika näyttää, minkä merkityksen retki hänen elämässään saa.

linkkijänkä_kaukokaipuu

Tunturissa mieli lepää ja näkee kauas.