Luonnonpäivä_TiinaVille

Oli ilo juhlistaa Suomen luonnon päivää Nuuksiossa ympäristöministeri Ville Niinistön kanssa.

Tänään vietettiin Suomen luonnon päivää. Pääjuhla järjestettiin Espoossa luontokeskus Haltiassa. Ohjelmaa oli runsaasti ja kävijöitä päivän aikana 1200. Nuuksio tarjosi jälleen kerran hienot puitteet luonnosta nauttimiselle!

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi juhlassa tunnustuspalkintoja:

Vuoden ympäristöavauksesta palkittiin Timo Kujala, joka on vaikuttanut vahvasti siihen, että avohakkuiden rinnalle on Suomessa saatu vaihtoehdoksi jatkuvan kasvatuksen menetelmä.

Ympäristöpalkinnon sai professori Tari Haahtela, joka on tuonut esiin luontoyhteyden merkityksen ihmisten sairastavuudelle. Liika puhtaus ja irtautuminen luonnosta lisää sairauksia, kuten allergioita.

Kultainen sulka -palkinto meni toimittaja Minna Pyykölle, jonka kiehtovia luonto-ohjelmia olen itsekin kuunnellut paljon radiosta.

Luonnonpäivä_palkinnot

Palkinnot luovutti Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen. Onnittelemassa myös ympäristöministeri Ville Niinistö.

Palkintojen saajat ansioineen  tuovat hienosti esiin luonnon monet rahassakin mitattavat arvot ja hyödyt ihmiselle.

Suomen luonnon päivä on oiva keino brändätä se, mikä on arvokkain luonnonvaramme: Puhdas luonto. Suomen tulevaisuuden kannalta on tuhannen taalan kysymys, miten osaamme hyödyntää tätä luonnonvaraa viisaasti.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että luonto tekee hyvää: Jo lyhyt hetki luonnossa vähentää stressiä ja liikkuminen luonnossa parantaa fyysistä kuntoa. Kaupungissa luonto lisää viihtyvyyttä ja pidättää hulevesiä ehkäisten tulvia.

Luontomatkailun arvostus on viime vuosina kasvanut ja luontokeskus Haltia on siitä hyvä esimerkki. Kansallispuistojen perustaminen on tärkeä keino lisätä luontoalueiden kiinnostavuutta ja luoda ansaintamahdollisuuksia paikalliselle yritystoiminnalle. Ville Niinistön johdolla Suomeen on perustettu kaksi uutta kansallispuistoa: Etelä-Konnevedelle ja Salon Teijoon. Uudellamaalla tehdään töitä sen eteen, että saisimme tällä hallituskaudella päätöksen myös Porkkalan mereisestä kansallispuistosta.

Luonnonsuojelu on ei ole mitään viherpiipertäjien puuhastelua, vaan hyvän elämän ja vihreän liiketoiminnan edellytysten varmistamista niin nykyisille kuin tuleville sukupolville. Tarvitsemme jatkossakin itsenäisen ympäristöministeriön huolehtimaan siitä, että ympäristönäkökulma pysyy vahvasti päätöksenteossa mukana.

Espoolaiset arvostavat kotikaupunkinsa luonnonläheisyyttä ja valtaosa ulkomaalaisista tulee ja ihastuu Suomeen nimenomaan luonnon takia. Nähdään siis metsä puilta ja nostetaan luonto vieläkin vahvemmin Suomen vetovoimatekijäksi ja vihreän talouden voimavaraksi.