Kuva: Suomen tuulivoimayhdistys

Eduskunta äänestää Fennovoiman periaatepäätöksestä huomenna. Keskustelu sai yllättävän käänteen, kun valtion puoliksi omistama Fortum ilmoitti lähtevänsä mukaan, mikäli saa haltuunsa venäläistä vesivoimaa.

Tällä kytkyllä Fennovoiman kotimainen omistus kasvaisi, mutta edelleen hanke rahoitettaisiin merkittävässä määrin suomalaisten yhteisillä varoilla. Elinkeinoelämä ei ydinvoimaa tarvitse eikä usko sen kannattavan. Siksi monet yritykset ovat vetäytyneet hankkeesta. Fennovoiman omistavat suomalaiset kunnat, Venäjän valtion Rosatom ja nyt Fortum ostettiin mukaan lupaamalla sille edullisesti valtava määrä venäläistä vesivoimaa. Miksi Suomen hallitus ajaa tällaista hanketta kuin käärmettä pyssyyn?

Venäläinen ydinvoima ei ole kestävä ratkaisu

Ydinenergiaa voi vastustaa erittäin monin järkiperustein. Mutta vaikka olisi kuinka ydinvoimamyönteinen, Rosatom-voimalan luulisi sekä pelottavan että arveluttavan.

Venäjä on arvaamaton yhteistyökumppani sille strategisella energia-alalla. Näinä aikoina luottamus Venäjän yhteistyökykyyn on muutenkin koetuksella. Siksi Euroopassa pyritään vähentämään riippuvuutta venäläisestä energiasta. Miksi Suomi haluaa aktiivisesti poiketa linjasta ja päinvastoin lisätä energiariippuvuutta Venäjästä? Tätä on vaikea käsittää, kun vaihtoehtoja on olemassa.

Rosatomin asema Venäjän hallinnon ytimessä korostaa riskiä, että sitä voidaan käyttää osana kansainvälistä politiikkaa. Vähitellen julki tulleet yksittäiset tiedot yhtiön tekemisistä herättävät jatkuvasti enemmän kysymyksiä ja epäilyksiä. Kaikille pitäisi olla selvää, että kysymys on muustakin kuin yhteistyöstä normaalin kaupallisen yrityksen kanssa.

On myös aika heppoista perustella Rosatom-yhteistyötä sillä, että siten vähennetään riippuvuutta sähkön tuonnista Venäjältä. Se, mistä sähköä kulloinkin tuodaan, on muutettavissa aika lyhyelläkin aikavälillä, mutta Rosatom-yhteistyö sitoisi Suomen sähköyhteistyöhön Venäjän kanssa vuosikymmeniksi.

Kotimaisista uusiutuvilla Suomi nousuun

Uusiutuvan energian osuus on Suomessa jo nyt n EU-maiden kärkeä, noin kolmannes kokonaisenergiankulutuksesta.
Tuulivoiman teho on yli kaksinkertaistunut Suomessa 2011-2013. Lisäksi suunniteltuja hankkeita on yli 10 000 megawatin edestä.

Kotimaisiin uusiutuviin energialähteisiin perustuva energiaratkaisu on sekä mahdollinen että järkevä. Sen sijaan, että takerrutaan ydinvoimakorttiin, on Suomessakin vihdoin uskallettava katsoa tulevaisuuteen ja satsata kotimaisiin uusiutuviin energialähteisiin.

Tuuli- ja aurinkovoiman hinta laskee kovaa vauhtia. Sen sijaan uusien ydinvoimaloiden sähkö tulee olemaan hyvin kallista. Tässä tilanteessa ei ole järkevää sitoutua ydinvoimaan, vaan alkaa panostaa aurinko- ja tuulienergiaan, kuten muut Länsi-Euroopan maat ovat tehneet. Tämä on iso linjavalinta, mutta sille otollinen aika on juuri nyt.

Kotimaisten uusiutuvien käyttö lisää työpaikkoja ympäri Suomen ja vauhdittaa suomalaisen teknologian vientiä. Se kohentaa energiaomavaraisuuttamme, lisää huoltovarmuutta ja leikkaa päästöjä.

Esimerkiksi Espoossa Fortum suunnittelee maalämpövoimalaa kaukolämmön CO2-päästöjen vähentämiseksi, Ämmässuon kaatopaikalla on jo biokaasuvoimala ja suunnitteilla tuulivoimaa. Helsingin energia puolestaan investoin aurinkopaneeleihin ja hakkeen käyttöön.

Kotimainen uusiutuviin perustuva energiaratkaisu on yhteiskunnan kokonaisedun mukainen valinta ja koko Suomen etu. Olen ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, koska haluan olla rakentamassa Suomea, joka uskoo tulevaisuuden kestäviin energiaratkaisuihin ja uskaltaa sanoa ei Fennovoiman kaltaiselle menneen maailman riskihankkeelle.