Tänään käynnistyivät Valtakunnalliset kotiseutupäivät Espoossa teemalla Rakkaudesta kotiseutuun. Avajaisjuhlallisuudet pidettiin Sellon kauppakeskuksen lavalla. Saimme nauttia espoolaisnuorten taidokkaista esityksistä: Oli musiikkia, sirkusta ja muotia eri vuosikymmeniltä.

Kotiseutupäivät_sirkus

Lapiohommia espoolaisittain, Clunker Cirkus.


Viaporin torin kotiseutumarkkinoilla puolestaan esittäytyvät espoolaiset järjestöt ja käsityöläiset.

kotiseutupäivät_tiina_susanna

Kauklahti-seuran toimintaa esitteli puheenjohtaja Susanna Rahkonen.

Minulla oli ilo ja kunnia toivottaa kaupungin puolesta kotiseutupäivät tervetulleiksi Espooseen. Alla tervehdyspuheeni.

*   *   *

Hyvät valtakunnallisten kotiseutupäivien osallistujat ja järjestäjät, hyvät Sellon kauppakeskuksen asiakkaat!

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki Espoon kaupungin puolesta lämpimästi tervetulleiksi kotiseutupäiville Espooseen. Ja önskar er alla hjärtligt välkomna till hembygdsdagar i Esbo!

Kotiseutupäivien teemana on tänä vuonna Rakkaudesta kotiseutuun. Olemme kotiseututyön ytimessä: Sen puolesta mistä välitämme, olemme valmiita tekemään työtä. Ja sitä työtä on mukavampi tehdä yhdessä.

Espoo on kuin Suomi pienoiskoossa: Meillä on etelässä meri ja saaristo, pohjoisessa Nuuksion jylhät erämaat. Espoo on kasvanut kaupungiksi todella nopeasti ja väki on moniin kaupunkeihin verrattuna nuorta. Moni espoolainen on junan tuoma, tosin yhä useampi  myös täällä syntynyt.

Itse olen syntynyt Helsingissä, ja asunut melkein koko ikäni Espoon Laajalahdessa. Muistan opiskeluajoilta tunteen, etten ole ”mistään kotoisin” kun opiskelukaverit ympärillä puhuivat Suomen eri murteita. Aikuisiällä löysin oman espoolaisen identiteettini ja olen iloinen siitä, että tyttäreni on paljasjalkainen espoolainen. Tuntui hienolta saattaa tytär aikanaan omaan lapsuuden kouluun. Ja istua kyynel silmäkulmassa koulun juhlasalissa, joka oli kummasti kutistunut. Minulla on juuret.

Nopean kasvun kaupunkina espoolaisilla on juuret ympäri Suomen ja maailman. Voimakkaan maahanmuuton ja maassamuuton kaupunkina haluamme nähdä moninaisuuden voimavarana, rikkautena  ja mahdollisuutena.

Espoossa näemmekin kotiseututyön arvon nimenomaan yhteisöllisyyden kasvualustana: Yhteisöllisyys vahvistaa turvallisuudentunnetta, rakentaa suvaitsevaisuutta, lisää osallisuutta ja välittämistä niin naapureista kuin omasta lähiympäristöstä.

Haluamme, että espoolaiset rakastuvat kotiseutuunsa ja juurtuvat tänne. Siksi olemme iloisia, että vietämme nyt kotiseutupäiviä täällä Espoossa.

Kaupungin puolesta toivon, että Kotiseutupäivien vieraat löytävät viikonlopun aikana kaupunkimme parhaat puolet: monimuotoisen luonnon, monipuolisen kulttuurielämän, innovatiivisen teknologian ja aktiiviset asukkaat. Päivät tarjoavat myös meille espoolaisille mainion tilaisuuden nähdä uusia puolia kotikaupungistamme.

Lopuksi haluan Espoon kaupungin puolesta kiittää Suomen Kotiseutuliittoa ja Espoon kaupunginosayhdistyksiä hienojen päivien järjestämisestä! Nautitaan yhdessä kotiseutupäivien monipuolisesta ohjelmasta sekä mahdollisuudesta tutustua kotiseututoimintaan, Espooseen ja uusiin ihmisiin.

Omassa kotikylässäni Laajalahdessa vietämme kotiseutupäiviä sunnuntaina kunnostamalla yhdessä asukkaiden perustamaa Rhodopuistoa.

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa! Av kärklek till hembygden!