Luontotaloa olivat juhlistamassa myös vihreät valtuustokollegat ja luonnonystävät Johanna Karimäki ja Risto Nevanlinna.

Eilen juhlittiin 25 vuotiasta Villa Elfvikin luontotaloa. Minulla oli suuri ilo ja kunnia saada pitää juhlapuhe ja avata juhlanäyttely ”Elämyksiä Elfvikistä”, joka kertoo luontotalon toiminnasta kuluneina vuosina.

Laajalahden luonnonsuojelualue sitä ympäröivine vanhoine metsineen on yksi Espoon luontohelmistä ja Villa Elfvik sen vireästi sykkivä sydän. Espoolaiset arvostavat kotikaupungissaan sitä, että luonto on lähellä. Villa Elfvikin ja sen ympäristön arvo ja merkitys asukkaille tärkeänä luontokeitaana tulee kasvamaan tiivistyvän ja kasvavan kaupungin keskellä. Lämmin kiitos päättäjille, joilla oli aikanaan rohkeutta ja viisautta kunnostaa todella huonokuntoinen jugendhuvila ympäristövalistuskeskukseksi!

Alla juhlassa pitämäni puhe.

* * *

Hyvät juhlavieraat, Villa Elfvikin luontotalon ystävät ja talon henkilökunta,

On suuri ilo olla kanssanne juhlistamassa tänään 25 vuotiasta luontotaloa ja sen kunniaksi pystytettyä juhlanäyttelyä ”Elämyksiä Elfvikistä”. Tämä talo on olemassaolonsa aikana tullut tutuksi ja rakkaaksi monille espoolaisille. Ja tämä juhlavuosi on jo tarjonnut monia hienoja elämyksiä erilaisten tapahtumien ja retkien muodossa.

Kuluneen 25 vuoden aikana kymmenet tuhannet koululaiset ovat päässeet luontokoulussa tutkimaan monimuotoista lähiluontoa metsästä merenrantaan ja kokemaan luontoa kaikilla aisteillaan.

Viikonloppuisin talo toimii kävelylenkkien taukopaikkana ja linturetkien tukikohtana. Talo ympäröistöineen tarjoaa kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin ja on lapsiperheille rakas retkikohde. Historian siivet havisevat kauniissa jugendhuvilassa ja moni onkin valinnut sen elämänsä tärkeiden juhlien pitopaikaksi.

Erityisen hienoa on, että luontotaloon on vapaa sisäänpääsy ja talo on avoinna kaikille miltei vuoden jokaisena päivänä.

Hyvät kuulijat,

Maailma on muuttunut 25 vuoden aikana melkoisesti ja se näkyy hyvin myös juhlanäyttelyssä. Toisaalta teemat luontotalon agendalla ovat pysyneet samoina, vaikka käsitteet ovat osin muuttuneet:

Kasvihuoneilmiön sijaan puhumme nykyään ilmastonmuutoksen torjunnasta ja siihen sopeutumisesta. Kierrätyksen lisäksi kiertotaloudesta. Luonnonsuojelullisten arvojen lisäksi tiedämme lähiluonnon tutkitusti tuottavan myös terveys- ja hyvinvointihyötyjä.

25 vuotta sitten, jolloin olin itse nuori ympäristönsuojelun opiskelija, kestävän kehityksen agendaa määrittivät muun muassa vuonna 1987 julkaistu Brundtlandin komission kestävän kehityksen raportti Our common future ja YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Local Agenda, joka hyväksyttiin Rion kokouksessa 1992 – samana vuonna kun tämä luontotalo avattiin.

Tänä päivänä vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että ilmastonmuutoksen torjunnalla on palava kiire ja luonnon monimuotoisuus hupenee uhkaavaa vauhtia. Toivoa tulevaisuuteen luo se, että tietoisuus luonnon monimuotoisuuden merkityksestä on kasvanut ja kestävän kehityksen ratkaisuista on tullut kannattavaa liiketoimintaa.

Villa Elfvikin luontotalo on elänyt ajassa ja toiminta kehittynyt sen mukaisesti, vaikka ydinteemat ovatkin pysyneet samoina. Luontokoulu tavoittaa 2100 lasta vuosittain ja lisäksi järjestetään ympäristökasvatuskursseja opettajille ja varhaiskasvattajille. Kurssit antavat työkaluja toteuttaa kestävän kehityksen ohjelmaa ja viedä opetusta entistä enemmän ulos luontoon.

Villa Elfvik on mukana lukuisissa ympäristökasvatusverkostoissa ja hankkeissa ja tukee kestävän kehityksen edistämistä kaupungin omassa organisaatiossa. Esimerkiksi Koulumetsät arvoonsa -hankkeessa kartoitettiin kouluille ja päiväkodeille tärkeät lähimetsät ja nyt käynnissä olevassa Ulkoluokka -hankkeessa jatketaan samaa teemaa lisäämällä liikuntaa ja oppimista lähiluonnossa.

Luontotalo on myös Vihreän lipun alueellinen edistäjä ja tukee osallistujia ohjelman toteuttamisessa.

Luontotalon toiminnassa on alusta asti pyritty näyttämään mallia kestävissä arjen valinnoissa: Talo lämpiää maalämmöllä, vieraita ohjataan saapumaan julkisilla kulkuvälineillä ja kahvilassa on tarjolla luomua ja Reilun kaupan tuotteita.

Arvoisat juhlavieraat,

Viime vuosina luontotalon saavutettavuus on parantunut: Rantaraitti kulkee vierestä, yhä useampi löytää tiensä tänne kävellen tai pyörällä. Kaupunki kehittyy ympärillä, Leppävaara, Perkkaa, Tapiola ja Otaniemi kasvavat vauhdilla. Suunnitteilla oleva Raidejokeri tuo aikanaan ratikkapysäkin luonnonsuojelualueen kupeeseen.

Villa Elfvikin luontotalon ja sen ympäristön arvo sekä merkitys asukkaille tärkeänä luontokeitaana kasvavan ja tiivistyvän kaupungin keskellä tulee kasvamaan.

Siksipä nyt hieman huvittaa, kun lukee näyttelyyn koottuja vanhoja lehtileikkeitä. Talon kunnostaminen nostatti aikanaan kunnallispoliittisen myrskyn. Nyt on vaikea kuvitella kenenkään ajattelevan, että todella huonokuntoisen jugendhuvilan kunnostaminen ympäristövalistuskeskukseksi oli aikanaan hukkainvestointi. Silloin pelättiin, että talosta tulisi vihreiden valtakunnansali. Nykyään puolueet korostavat kilvan kestävän kehityksen edistämistä ja lähiluonnon merkitystä.

Hyvät kuulijat,

Minulla on myös hyvin henkilökohtainen suhde tähän paikkaan. Vieläkin muistan, kun 24 vuotta sitten parikymppisenä opiskelijana kävelin ensimmäistä kertaa Elfvikintietä tullessani tänne työhaastatteluun. Ja kun ensimmäistä kertaa astuin tuohon halliin ja rakastuin taloon ensi silmäyksellä.

Sen jälkeen olen ollut mukana ja seurannut luontotalon toimintaa varsin tiiviisti. Ja ollut vaikuttunut siitä, miten luontotalosta on kasvanut merkittävä ympäristökasvatustoimija Suomessa.

Huolimatta siitä, että olen melkein paljasjalkainen espoolainen ja laajalahtelainen, minulle tämä talo ja ympäristö oli aikanaan paikka, jossa löysin espoolaisen identiteettini.

Espoolaiset arvostavat kotikaupungissaan sitä, että luonto on lähellä ja Espoo-tarinassa tavoitteeksi on asetettu kestävä ja luonnonläheinen Espoo. Uskon, että tänä päivänä ja tulevaisuudessa tämä talo ympäristöineen antaa eväitä espoolaisen identiteetin, kestävän elämäntavan ja luontosuhteen rakentamiseen ja myös niille tuhansille uusille espoolaisille, jotka tulevat tänne läheltä ja kaukaa.

Hyvä juhlaväki,

Lopuksi haluan lämpimästi kiittää Espoon kaupungin ja kaikkien espoolaisten puolesta Luontotalon henkilökuntaa sitoutuneesta ja innostuneesta otteesta talon toiminnan kehittämisessä. Tämä alue on ainutlaatuinen ja hieno kokonaisuus historiaa, kulttuuria ja luontoa. Laajalahden luonnonsuojelualue sitä ympäröivine vanhoine metsineen on yksi Espoon luontohelmistä ja tämä talo sen kestävää elämäntapaa virkeästi sykkivä sydän. Näillä sanoilla avaan Villa Elfvikin luontotalon 25-vuotisjuhlanäyttelyn ”Elämyksiä Elfvikistä”, jossa voitte tarkemmin tutustua talon tarinaan.

Nostetaan malja 25 vuotiaalle – Eläköön Villa Elfvikin luontotalo!