Tänään valtuustossa hyväksyttiin yksimielisesti Espoo-tarina ja siihen liittyvät valtuustokauden tavoitteet ja toimenpiteet. Yksi keskeisimmistä tavoitteista on:

”Koulut kuntoon: Kouluilla ja päiväkodeilla on terveet ja toimivat tilat, ja sisäilmakohteiden ja hätäväistöjen lukumäärä on nolla”.

Kävin puhumassa siitä, miten tähän tavoitteeseen päästään ja mitä se edellyttää. Näihin asioihin palattaneen jo ensi viikolla tila- ja asuntojaostossa.

Alla puhe, joka piti lopusta vähän typistää kun meni yli kolmen minuutin. Harmillisen lyhyt aika puhua isoista asioista.

* * *

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Alkuun kiitos strategianeuvotteluista ja tänään käydystä keskustelusta. Toivottavasti sama rakentava henki jatkuu talousarvioneuvotteluissa.

Strategiassa asetettiin kunnianhimoinen, mutta ainoa oikea tavoite koulujen sisäilmaongelmien ratkomiseksi: Sisäilmakohteiden ja hätäväistöjen lukumäärä on nolla. Nyt meillä on vahva yhteinen näkemys ja selkänoja jatkaa työtä sisäilmaongelmien selättämiseksi.

Kehys-päätöksen yhteydessä esiteltiin koulukorjauspaketti, jolla tähän tavoitteeseen on tarkoitus päästä. Keskeiset toimenpiteet kirjattiin myös strategiaan. Nyt meidän pitää talousarviopäätöksillä varmistaa, että tavoitteen toteuttamiseen on riittävät edellytykset.

Tilahankkeisiin ollaan investoimassa seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 980 me. Samaan aikaan infrapuolen investointeihin panostetaan 1,1 miljardia. Siihen, onko suhde oikea, palaamme talousarvioneuvottelujen yhteydessä.

Valtuutettu Lauslahti otti esiin kysymyksen mitä investointiohjelma pitää sisällään. Sitä voimme todellakin arvioida kun saamme ohjelman tila- ja asuntojaostoon luultavasti viikon päästä.

Tarvitaan myös riittävät rahat tilojen kuntoa ylläpitäviin ja elinkaarta jatkaviin korjauksiin. Vuosikorjausrahojen ennakoidaan ylittyvän tänä vuonna 1,5 me. Tilapalveluissa on periaate, että korjauksia ei enää tehdä samaan aikaan kun koulua käydään. Mm. Niipperistä, Jousenkaaresta ja Aarnivalkeasta on otettu opiksi.

Tämä edellyttää varautumista riittäviin väistötiloihin, jotta korjauksia voidaan tehdä riittävän laajuisina ja hallitusti. Saammekin väistökapasiteetista selvityksen ensi maanantain tila- ja asuntojaoston kokoukseen.

Jatkossa koulutiloja on tarkoitus hankkia kasvavassa määrin vuokratiloina. Vuokrakohteiden lisääntyminen luo painetta käyttötalouden puolelle, mikä on ongelma sivistystoimen talousarvion kannalta.

Suuri huolemme onkin, että kasvavia vuokrakuluja ei täysmääräisesti sisällytetä sivistystoimen budjettiin, vaan raha on pois opetuksesta. Tämäkin asia on tarpeen ratkoa budjettineuvotteluissa.

Liikaa ei voi korostaa sitä, että tilahankkeet on valmisteltava avoimesti eri toimialojen välisessä yhteistyössä ja asukkaita kuullen. Tässä ei onnistuttu Otaniemen kouluhankkeessa, jossa kaupunginhallitus tänään yksimielisesti puhalsi pelin poikki ja linjasi, että Espoo International Scool pysyy jatkossakin Suurpellossa ja Mattliden Matinkylässä.

Otetaan tästäkin opiksi ja jatketaan kouluverkon valmistelua avoimesti keskustellen ja oppiminen ja perheiden arjen sujuminen edellä. Yhteistyö on tämänkin asian tiimoilta toiminut hyvin yli puoluerajojen, jatketaan sitä.

Vaikka tässä puheenvuorossa nostin esiin huolenaiheita, olen vilpittömän iloinen siitä, että sisäilmaongelmat on nyt otettu vakavasti. Kiitän tässä yhteydessä myös Tilapalveluiden väkeä, joka on määrätietoisesti uudistanut organisaatiota vastaamaan haasteisiin. Se on näkynyt myös tuottavuuden pranemisena.

Espoossa käytetään investointeihin paljon rahaa verrattuna muihin kaupunkeihin. Nyt pitää varmistaa, että se raha käytetään järkevästi pitkällä aikavälillä.

Kiitos!