Julkaistu Vihreiden naisten blogissa 16.3.2019

Kun puhumme ilmastonmuutoksesta, puhumme myös ihmisoikeuksista. Juhlapuheissa enemmistö alkaa olla yhtä mieltä ilmastonmuutoksen hillinnän tärkeydestä. Mutta pelkät puheet eivät enää riitä. Nyt vaaditaan määrätietoisia tekoja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Koska ilmastonmuutos on myös ihmisoikeuskysymys.

Ilmastonmuutoksen todelliset kärsijät ovat muualla kuin meillä Suomessa. Siitä kärsivät erityisesti kehittyvien maiden köyhät ja haavoittuvat ryhmät, kuten tytöt ja naiset. Ilmastonmuutos lisää monissa maissa tyttöihin kohdistuvan väkivallan riskiä, lapsiavioliittoja sekä tyttöjen työtaakkaa.

On häpeällistä, että samaan aikaan tietäessämme kaiken tämän, Suomi on leikannut päättyneellä hallituskaudella kehitysyhteistyön määrärahoja sadoilla miljoonilla euroilla. Juuri niitä rahoja, joilla tehdään konkreettista työtä sen eteen, että ihmiset voisivat elää turvallisesti ja ansaita elantonsa omassa kotimaassaan. Sen sijaan, että he joutuvat jättämään kotinsa ja lähtemään pakoon vesipulaa, kuivuutta tai tulvia.

Emme voi Suomessa sulkea silmiä ilmastokriisin globaaleilta vaikutuksilta. Nuoret ovat ryhtyneet ilmastolakkoihin ympäri maailmaa, koska aikuiset eivät tee tarpeeksi. 16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Ilmastonmuutos koskettaa nuoria. Onhan kyse heidän ja heidän lastensa tulevaisuudesta. Ja koko maapallon tulevaisuudesta.

Suomi tarvitsee muutosta ja sitä muutosta haluan olla tekemässä:

🌱 Suomen on vähennettävä ilmastopäästöjään nopeasti. Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Samoja kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita on ajettava myös kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

🌱 Suomen on tuettava kehittyviä maita taloudellisesti ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Meidän on varmistettava, että tyttöjen oikeudet turvataan ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

🌱 Suomen on sitouduttava seuraavalla hallituskaudella nostamaan kehitysyhteistyön rahoitus 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

🌱 Suomen on suunnattava kehitysyhteistyörahoja erityisesti tyttöjen ja naisten koulutukseen. Koulutus antaa tytöille tärkeitä taitoja itsenäiseen elämään sekä mahdollisuuden päättää omasta elämästään. Tyttöjen ja naisten koulutus on aina investointi kestävään ja turvalliseen tulevaisuuteen.

Lastenoikeusjärjestö Plan International tekee arvokasta työtä kehitysmaiden lasten oikeuksien puolesta ja on nostanut ansiokkaasti esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia heikommassa asemassa olevien tyttöjen elämään.

Kannetaan globaalia vastuuta ja tehdään yhdessä kevään vaaleista ilmastovaalit ja tasa-arvovaalit.

Tiina Elo
Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas Uudeltamaalta