Onnitteluhalaus Hanna Halmeenpäältä uuden ja vanhan eduskuntaryhmän kokouksessa 16.4. Vieressä iloitsee eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Pääsisäisen pyhinä on ollut aikaa miettiä, mitä valeissa oikein tapahtui. Ja mitä tästä eteenpäin.

Vihreät saivat kaikkien aikojen parhaan eduskuntavaalituloksen: 11,5% äänistä, 100 000 ääntä lisää ja 20 kansanedustajan paikkaa. Lämmin kiitos kaikille äänensä antaneille! Historiallista on myös se, että naisten osuus kansanedustajista on nut 47%. Tasa-arvo otti askelen eteenpäin.

Olen kiitollinen ja vieläkin vähän häkeltynyt siitä, että olen yksi uusista kansanedustajista. Vaali-ilta oli jännittävä loppuun saakka. Vaikka olin läpimenijöiden joukossa tuloslaskun alusta asti, takana olivat molemmat istuvat kansanedustajamme Johanna Karimäki ja Jyrki Kasvi. Molemmat ovat tehneet ansiokasta työtä eduskunnassa ja oli vaikeaa uskoa, että molemmat putoaisivat. Onnea ja menestystä Johanna ja Jyrki uusiin tehtäviin! Osaamistanne tarvitaan vihreissä jatkossakin.

Oman tulokseni veti hiljaiseksi. Se ei olisi ollut mahdollinen ilman loistavaa tukiryhmää ja saamiani lahjoituksia. Kampanjan aikana oli hienoa seurata, miten antaumuksella tukijoukot antoivat osaamistaan ja aikaansa kampanjatyöhön. Lähdimme tekemään yhdessä hyvän mielen kampanjaa ja yhdessä onnistuimme.

Nämä olivat kolmannet eduskuntavaalini. Olen ollut vihreissä töissä vuodesta 2002, kaupunginvaltuutettu vuodesta 2009 ja osa-aikainen kaupunginhallituksen 1. varpauheenjohtaja vuodesta 2013. Pitkäjänteinen työ vihreissä kantoi eteenpäin ja pääsen nyt jatkamaan työtä kestävämmän tulevaisuuden puolesta eduskunnassa. Tämä oli työvoitto, josta kiitos kuuluu koko valtuustoryhmällemme, joka on tehnyt hyvällä yhteistyöllä vaikuttavaa vihreää politiikkaa Espoossa.

Valtakunnallisessa tuloksessa kirpaisee erityisesti Lappi. Riikka Karppinen tukijoukkoineen teki aivan uskomattoman työn. Riikka sai 7818 henkilökohtaista ääntä ja jäi yhdeksän äänen päähän kansanedustajan paikasta. Vaalijärjestelmässämme on edelleen korjattavaa, kun äänikynnys vähäväkisimmissä piireissä nousee kohtuuttoman suureksi. Lapissa se oli tällä kertaa 9,7%. Myös Oras Tynkkysen olisin mielelläni nähnyt vihreässä eduskuntaryhmässä. Hänen valtavaa osaamistaan ja tinkimätöntä työtään ilmastonmuutoksen torjumiseksi tämä maa ja maapallo tarvitsee.

Uuden eduskunnan työ alkaa ensi viikolla ja hallitusohjelmaneuvotteluissa ratkaistaan Suomen suunta. Hallituksen kokoaminen tulee olemaan haastava tehtävä. Haluan osaltani olla tekemässä työtä sen eteen, että ilmastonmuutoksen torjunta, luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, hyvinvointiyhteiskunnan uudistaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat vahvasti uuden hallituksen agendalla. Ihmisten huolet on otettava vakavasti ilman pelkojen ja vastakkainasettelujen lietsomista. Populismin sijaan tarvitsemme tietopohjaista päätöksentekoa ja vahvan arvopohjan, joka perustuu tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.

Vihreiden eduskuntaryhmä on hieno kokonaisuus monipuolista osaamista ja kokemusta sekä uusia ajatuksia ja energiaa, jolla muutetaan maailmaa askel kerrallaan. Tällä joukolla on hyvä lähteä tekemään vaikuttavaa vihreää politiikkaa vihreiden eduskuntavaalitavoitteiden toteuttamiseksi.

Juuri nyt koen myös suurta vastuuta. Miten pystyn olemaan kaiken vuosien varrella saamani luottamuksen arvoinen? Lupaan tehdä parhaani. Olen saanut paljon kiitosta tavastani tehdä politiikkaa avoimesti ja tavastani avata kaupunginhallituksen päätöksentekoa ennen ja jälkeen kokousten. Tukijani ovat toivoneet, että jatkan samaan tapaan eduskunnassa. Tarkoitus onkin löytää toimivat tavat raportoida myös eduskuntatyöstä. Pysyttehän siis kuulolla!

Tultuani valituksi eduskuntaan, olen ilmoittanut etten jatka Espoossa kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Minusta on tärkeää, että tehtävään valitaan henkilö, joka pystyy hyödyntämään mahdollisuuden hoitaa tehtävää osa-aikaisesti. Se mahdollistaa asioihin paneutumisen ja vaikuttavan päätöksenteon. Valtuustossa kuitenkin jatkan ja olen edelleen sitoutunut hoitamaan myös espoolaisten asioita. Saa siis olla yhteydessä jatkossakin!

Tiistaina 23.4. eduskuntatyö alkaa virallisesti valtakirjojen luovuttamisella ja tarkastamisella. Torstaina vietetään valtiopäivien avajaisia. Vielä kerran lämmin kiitos luottamuksesta!