Valtuusto hyväksyi tänään Espoonlahden aluekirjaston hankesuunnitelman. Vihdoin! Espoonlahtelaiset ovat joutuneet odottamaan kirjastoa aivan liian pitkään.

Kirjasto tulee Espoonlahden metroaseman päälle rakennettavan uuden Kauppakeskus Lippulaivan yhteyteen. Kiinteistön omistaa Citycon Oy. Minusta on tärkeää, että kirjasto sijoitetaan hyvien kulkuyhteyksien äärelle.

Tässä vaiheessa toteutetaan noin Entressen kirjaston kokoinen kirjasto ja pieni asiointipiste. Seuraavassa vaiheessa selvitetään mahdollisuus kaupungin muiden palvelujen sijoittamisesta hankkeeseen palvelutorimallilla.

Valitettavasti kulttuuriareena on karsiutunut tiukan taloustilanteen ja investointikaton takia hankkeesta pois. Jotta kulttuuritilat eivät unohdu alueen palveluiden jatkosuunnittelussa, tein seuraavan toivomuksen, joka hyväksyttiin yksimielisesti:

”Valtuusto toivoo, että Suur-Espoonlahden kaupunkikeskuksen kasvaessa voimakkaasti huolehditaan monipuolisesta palvelurakenteesta toteuttamalla alueelle riittävästi kaupunkikeskuksen identiteettiä vahvistavia kulttuuritiloja kasvavan asukasmäärän tarpeisiin.”

Lisäksi muistutin, että aluekirjaston lisäksi laaja Suur-Espoonlahden alue tarvitsee myös lähikirjastoja. Nöykkiön ja Saunalahden kirjastot toimivat hyvin. Kivenlahden ja Soukan kirjastot sen sijaan tarvitsevat uusia tilaratkaisuja.

Kulttuurilautakunta on todennut aluekirjasto-päätöksen yhteydessä, että Soukan ja Kivenlahden alueilla lähikirjastopalveluita tarvitsevien palvelut turvataan. Tästä vihreiden ryhmä pitää kiinni.

Alla puheenvuoroni kokonaisuudessaan.

******

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Elävässä ja viihtyisässä kaupungissa on kulttuuripalveluja. Niin myös elävässä ja viihtyisässä kaupunkikeskuksessa.

Suur-Espoonlahdessa on jo yli 50 000 asukasta. Länsimetron jatkon myötä se on kasvamassa jopa suurimmaksi kaupunkikeskuksistamme.

Espoonlahtelaiset ovat joutuneet odottamaan kirjasto- ja kulttuuritiloja aivan liian pitkään.

Meistä valtuutetuista moni on käynyt vuosien varrella lukuisissa asukastilaisuuksissa vakuuttamassa varsin yksituumaisesti, että kiirehdimme kirjasto- ja kulttuuritilojen saamista Espoonlahteen.

Valitettavasti hankesuunnitelmaa on tiukan taloudellisen tilanteen takia jouduttu karsimaan eikä suunniteltua kulttuuriareenaa tässä vaiheessa toteuteta.

Vaikka kulttuuritilan karsiminen on harmillista, nyt on tärkeintä, että toteutamme kauan kaivatun aluekirjaston hankesuunnitelman mukaisesti.

Suunnitelma on tehty hyvässä yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa, jotta niukat neliöt on saatu tehokkaasti parhaaseen mahdolliseen käyttöön.

Erityisesti on panostettu lasten ja nuorten tiloihin, jotka tulevat olemaan alueen kouluille ja päiväkodeille tärkeä oppimisympäristö.

Hyvät valtuutetut,

aluekirjaston lisäksi laaja Suur-Espoonlahden alue tarvitsee myös lähikirjastoja. Lähikirjastot ovat erityisen tärkeitä pienille lapsille ja ikäihmisille. Parhaimmillaan ne toimivat oman asuinalueensa sydämenä ja olohuoneena.

Nöykkiön ja Saunalahden kirjastot toimivat hyvin. Kivenlahden ja Soukan kirjastot sen sijaan tarvitsevat uusia tilaratkaisuja.

Kulttuurilautakunta on todennut aluekirjasto-päätöksen yhteydessä, että Soukan ja Kivenlahden alueilla lähikirjastopalveluita tarvitsevien palvelut turvataan.

Tästä vihreiden ryhmä pitää kiinni.

Arvoisa puheenjohtaja,

Kulttuurilautakunta on todennut hankesuunnitelman hyväksyessään, että 2020-luvun aikana Espoonlahden alueelle tulee toteuttaa lisää kulttuuritiloja.

Alueen asemakaavassa julkisille kulttuuripalveluille on varattu yhteensä 8 800 k-m2. Tulevan Espoonlahden kirjaston laajuus on 2700 k-m2.

Vertailukohtana Entressen kirjasto on 2900 k-m2, Ison Omenan kirjasto 3600 k-m2 ja Sellon kirjasto 5600 k-m2.

Kaava siis mahdollistaa tulevaisuudessa monipuolisten kirjasto- ja kulttuuritilojen toteuttamisen Espoonlahden kaupunkikeskuksen ytimessä.

Varaus on sivistystoimen tavoitteiden mukainen.

Jotta kulttuuritilat eivät unohdu alueen palveluiden jatkosuunnittelussa, teen seuraavan toivomuksen, joka on jaettu teille numerolla16:

”Valtuusto toivoo, että Suur-Espoonlahden kaupunkikeskuksen kasvaessa voimakkaasti huolehditaan monipuolisesta palvelurakenteesta toteuttamalla alueelle riittävästi kaupunkikeskuksen identiteettiä vahvistavia kulttuuritiloja kasvavan asukasmäärän tarpeisiin.”