Vähän rauhallisempi viikko, jolloin ehdin pyöräillä kolmena päivänä töihin. Huomaan, että työmatkapyöräily on minulle tärkeä henkireikä ja keino peruskunnon ylläpitoon. Yritän pitää siitä kiinni, vaikka on pimeää ja kylmää

Valiokunnat työllistivät, kun molemmista oli koko viikon toinen vihreä jäsen poissa. Onneksi tällä kaudella saimme lautakuntiin kaksi vihreää kuhunkin. Helpottaa kovasti, kun on ryhmätoveri, jonka kanssa pallotella asioita ja jakaa vastuuta.

Opposition vaihtoehtobudjetit

Ensi vuoden talousarvion käsittely jatkuu ja vuorossa olivat oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit. Vaihtoehtobudjetti on oppositiolle tärkeä väline kertoa oma vaihtoehtonsa.

Salikeskustelussa nousivat esiin muun muassa eduskunnan tietopalvelun laskemat työllisyysluvut sekä opposition vaihtoehtojen taloudellinen realismi. Kokoomus kritisoi hallituksen esitystä siitä, että se vähentäisi 5000 työpaikkaa. Laskelma perustuu siihen, että hallitus parantaa pienituloisten asemaa. Kokoomus leikkaisi toimeentulotukea, asumistukea ja työttömyysturvaa yli puoli miljardia euroa.
Olin varustautunut käyttämään debattipuheenvuoron ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta. En kuitenkaan saanut tällä kertaa puheenvuoroa, enkä ehtinyt jäädä odottamaan varsinaista puheenvuoroa.

Olisin todennut, että Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on ilmasto- ja ympäristökysymyksissä pitkälti hallituksen linjoilla: hallitus tulee ensi vuonna toteuttamaan energiaverouudistuksen ja leikkaamaan lisää ilmastolle haitallisia yritystukia. Myös kestävän liikenteen vero- ja maksu-uudistus on tekeillä.

Suuret muutokset on syytä valmistella huolella ja se työ on siis käynnissä. Kokoomuksella olisi toki ollut useita vuosia aikaa toteuttaa näitä ollessaan hallituksessa.

Kokoomus nostaa vaihtoehtobudjetissaan esiin luontopaneelin riittävän rahoituksen. Tähän hallitus on jo päättänyt laittaa lisää rahaa. Huoli on siis huomioitu.

Kaivosveron käyttöönotto jo ensi vuonna on Kokoomukselta tärkeä avaus, tosin vaihtoehtobudjetissa ei ole avattu mallia tarkemmin. Tätä kannattaa viedä hallituksessa eteenpäin.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti sen sijaan on ilmaston ja ympäristön kannalta vastuuton. Emme kerta kaikkiaan voi leikata uusiutuvasta energiasta ja luonnonsuojelusta, jos haluamme maapallon säilyvän elinkelpoisena luonnoltaan monimuotoisena myös tuleville sukupolville.

Suomen päästöt suhteessa väkilukuun ovat mittavat verrattuna lukuisiin muihin maihin. Toisaalta Suomi voi huippuosaamisella olla kokoaan suurempi ilmastokriisin ratkaisijana.

Ympäristövaliokunnan ilmastovuosikertomusta koskevassa kuulemisessa Climate Leadership Coalition ry:n edustaja kertoi, että esimerkiksi kahden suomalaisen yrityksen Outotecin ja Nesteen ratkaisuilla yritysten asiakkaat vähensivät CO2-päästöjään viime vuonna yhteensä 14 miljoonaa tonnia. Tämä on suuruusluokaltaan kolmanne Suomen viime vuoden alueellisista nettopäästöistä.

Tämä on yksi osoitus, miksi juuri Suomessa tarvitaan ja kannattaa tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Perussuomalaiset maksattaa odotetusti vaihtoehtobudjettinsa ihmisoikeuksia loukaten maailman vähäosaisemmilla muun muassa turvapaikanhakijoiden perusoikeuksista ja kehitysyhteistyöstä leikkaamalla.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin keskeinen elementti on uusiutuvan energian tuen leikkaaminen, joka on todellisuudessa mahdotonta. Tuulivoiman tukien leikkaaminen olisi sopimusrikkomus, koska valtio on sitoutunut maksamaan tukea voimaloiden 12 vuoden ajan.

Myöskään luonnonsuojelua Perussuomalaiset ei arvosta, vaan leikkaisivat liki puolet hallituksen 100 miljoonan euron historiallisesta panostuksesta luonnonsuojeluun.

Puhemiehen lounas

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kutsuu kaikki kansanedustajat pienissä ryhmissä lounaalle tutustumisen ja eduskunnan käytännöistä keskustelun merkeissä. Tärkeä ele ja antoisa keskustelu. Kävimme läpi muun muassa sitä, millä perustein puhemies johtaa täysistuntoja ja jakaa niissä puheenvuoroja.

Nyt ymmärrän paremmin keskustelujen logiikkaa, esimerkiksi sitä, että on ihan ok nostaa keskusteluissa esiin ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä, vaikka ne eivät liittyisi suoraan käsittelyssä olevaan asiaan. Näin mahdollistetaan se, että eduskunta voi käydä reaaliaikaisesti ajankohtaista keskustelua.

Kaupunginvaltuustossa olen tottunut siihen, että puheenjohtaja rajaa keskustelun käsittelyssä olevaan asiaan. Tämä vaatii siis vielä harjoittelua, jotta osaa ennakoida mitkä asiat nousevat salissa keskusteluun.

Maakuntamatkalla Hangossa

Viikonlopuksi lähdimme puolison kanssa Hankoon työtä ja vapaa-aikaa yhdistäen. Lauantaina osallistuin Hangon vihreiden pyynnöstä joulukadun avajaisiin, jossa Hangon vihreät tarjoilivat juhlakansalle glögiä ja pipareita. Samalla tarjoutui tilaisuus keskustella Hangon ajankohtaisista asioista.

Hangon väkiluku laskee noin 150 asukkaan vuosivauhtia ja asukkaita on nyt noin 8000. Kesällä kaupunki on täynnä elämää, mutta talvikaudella on hiljaista. Työpaikat ovat vuosien varrella vähentyneet ja nuorten kouluttautumisen haasteena on, että lähin toisen asteen ammatillinen koulutuspaikka löytyy Lohjalta. Oma lukio Hangosta toki löytyy. Asuntomarkkinoiden pelastus on, että monella pääkaupunkiseutulaisella on kakkoskoti Hangossa.

Hanko-Hyvinkää radan sähköistys on ollut pitkään suunnitelmissa. Nykyinen hallitus päätti ensitöikseen, että hanke käynnistetään ja rahaa on varattu ensi vuoden budjettiin. Radan sähköistys mahdollistaa sataman rahtiliikenteen siirtämisen kumipyörillä raiteille ja mahdollistaa myös henkilöliikenteen parantamisen. Täytyy selvittää, millä aikataululla hanke etenee. Sitä odotetaan Hangossa kovasti.

Keskusteluissa nousi myös Hangon ainutlaatuisen luonnon parempi hyödyntäminen. Lintuharrastajille Hanko on suosittu retkeilykohde vuoden ympäri, mutta se voisi olla sitä muillekin.

Sunnuntaina järjestin retken Hangon lintuasemalle, jossa oppaina toimivat akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta ja lintuaseman syyskauden päähavainnoitsija Aki Aintila. Todella mielenkiintoinen ja antoisa retki ja katsaus lintuasematoimintaan.

Hanton lintuasema täytti tänä vuonna 40 vuotta. Siellä tehdään vapaaehtoisvoimin systemaattista lintujen tarkkailua, jota on hyödynnetty mm. yli sadassa tieteellisessä julkaisussa sekä kansallisessa uhanalaisuusarvioinnissa. Esimerkiksi tietämyksemme lintujen kevätmuuton aikaistumisesta ja vesilintujen syysmuuton viivästymisestä pohjautuu pitkälti Hangon lintuasemalla kerättyyn aineistoon.

Asematoiminnan professionaalisuus teki vaikutuksen. Samoin se, että lintuaseman toimintaa pyritään kehittämään ympäristökasvatuksen ja kestävän luontomatkailun suuntaan. Tähän haluan paneutua vielä paremmin ja päätin ryhtyä lintuasematoiminnan tukijaksi liittymällä Haliaksen ystävien joukkooon www.halias.fi

Aki Aintila kertoo Hangon lintuaseman toiminnasta