Kansanedustaja Tiina Elo saapuu linnaan yllään kierrätysmateriaaleja hyödyntävän Globe Hopen suunnittelema puku. Globe Hope on Vihdin Nummelassa toimiva yritys, joka on jo yli 15 vuoden ajan antanut käytöstä poistetuille materiaaleille uuden elämän kierrätysvaatteina, laukkuina ja muina tuotteina. 

Puvun kangas on ylijäämäsilkkiä. Suunnittelun lähtökohtana on ollut, että puku on ajaton ja käytettävissä muissakin tilaisuuksissa. Sitä on myös helppo tarpeen tullen muodistaa.

“Arvostan Globe Hopen  pioneerityötä kierrätysmuodin alalla. Jo varhain päätin,  että jos joskus saan kutsun presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle, pyydän tätä kiertotalouden uranuurtajayritystä toteuttamaan juhlapukuni”,  edustaja Elo kertoo.

Puvun toteutus oli Globe Hopelle mieluinen tehtävä.

“Yhteistyö sujui hienosti. Löysimme helposti yhteisen näkemyksen puvun linjoista, materiaalista ja väristä. Rakastamme molemmat yksinkertaista tyylikkyyttä ja suomalaista luontoa ja pidämme tärkeänä ympäristöarvoja”, Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala lisää.

Elolle oli tärkeää yhdistää pukuun kestävän kehityksen lisäksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. 

Puvun helmaan on painettu Karjalohjalla asuvan valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamon valokuvateos töyhtötiaisesta. Kuva kuuluu teossarjaan Raja. Töyhtötiaisen silmästä heijastuu hakkuuaukko siemenmäntyineen.

“Teossarja Raja on osa suurempaa kokonaisuutta, joka kertoo metsäluontomme ahdingosta ja monimuotoisuuden katoamisesta sekä yli kolmekymmenvuotisesta työstäni vanhan metsän puolestapuhujana. Olen kuvannut lempilintujani töyhtö- ja hömötiaista koko tuon ajan, seurannut surullisena niiden vähenemistä, jonka uusimmat kannanarviot ovat luokitelleet romahdusmaiseksi. ”, Heikki Willamo kertoo kuvan taustoista.

Heikki Willamo on Elon eno ja kummisetä, ja hänellä on ollut tärkeä merkitys siihen, että Elon rakkaus luontoon heräsi jo varhain. 

“Halusin tuoda linnan juhliin palan metsää ja ottaa kantaa suomalaisille rakkaan arvokkaan metsäluonnon säilyttämisen puolesta. Töyhtötiainen on sympaattinen metsän menninkäinen, kotikulmilleen uskollinen paikkalintu. Metsien pirstoutuminen ja muuttuminen yksipuolisiksi tekee sen elämän vaikeaksi”, Elo kertoo.

Suomessa on jo yli 800 uhanalaista metsälajia, joista kolmasosa elää vanhoissa metsissä. Siksi vanhojen metsien suojeleminen on tärkeää.

Pukua täydentävät korut ovat lainassa Lapponialta ja saaneet myös innoituksensa Suomen luonnosta. Taiwanilaisen muotoilija Chao-Hsien Kuon Sparkling Spring -kaulakorun innoituksen lähteenä on ollut kiiltävien lehtien pinnalla hehkuva valo auringon leikitellen täplittämässä kevätkoivikossa. 

Kuvankäsittely pukua varten: Aarnipaja Ky

Kuvan painatus pukuun: Steady Graphics Oy