Jos oli edellinen viikko eduskunnassa raskas, niin kulunut viikko oli vähintään yhtä raskas ja myös varsin poikkeuksellinen. Pääministeri Antti Rinne menetti keskustan luottamuksen Postin työehtosopimuskiistaan liittyvien tapahtumien seurauksena ja tiistaina koko hallitus erosi. Sen jälkeen alkoivat spekulaatiot tulevasta pääministeristä ja hallituksen jatkosta.

Pääministerin eroon johtaneita syitä on analysoitu laajasti eri medioissa. Nähdäkseni Rinne teki virheitä tai toimi vähintäänkin harkitsemattomasti ja tilanne pääsi pahasti eskaloitumaan. Vihreät eivät suoraan vetäneet pois tukeaan pääministeriltä, mutta edellyttivät perinpohjaista selvitystä kaikista epäselvyyksistä sekä sitoutumista hallituksen toimintatapojen kehittämiseen. Välikysymyskeskustelua asiasta ei ehditty käydä, kun Rinne jätti eronpyynnön pääministerin tehtävästä.

Tätä kirjoittaessani demarit ovat juuri valinneet pääministeriehdokkaakseen Sanna Marinin. Se tarkoittaa, että kaikkien viiden hallituspuolueen johdossa on nainen. Hallitusneuvottelutkin on saatu päätökseen: kaikki nykyiset hallituspuolueet ovat hyväksyneet jatkon Rinteen hallitusohjelman pohjalta ilman muutoksia. Myös ministerien salkkujako pysyy puolueiden osalta ennallaan.

Toivottavasti ensi viikolla saadaan uusi hallitus tältä pohjalta valittua ja katseet eteenpäin. Ennen joulutaukoa meillä on vielä ensi vuoden talousarvio ja iso pino talousarvioon liittyviä lakeja hyväksyttävänä.

Hallituksen vaativana tehtävänä on palauttaa usko politiikkaan. Oppositio ei tee sitä helpoksi, mutta tärkeintä on nyt keskittyä toteuttamaan yhdessä sovittua hallitusohjelmaa. Ilmastonmuutoksen torjunta ja työllisyyden edistäminen ovat nyt keskeiset tavoitteet, joista on saatava konkreettisia tuloksia aikaan.

Hallituskriisin takia peruuntui useita viikolle suunniteltuja tapaamisia ja kokouksia. Jouduin sen takia perumaan varmuuden vuoksi myös matkani kansainväliseen ilmastokokoukseen Madridiin.

TUTKAS-tutkijakummitoiminta käyntiin

Tutkijakummitoiminta on Tutkaksen eli tutkijoiden ja kansanedustajien yhteistyöseuran hanke, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Olen yksi 36 kansanedustajasta, joka sai oman tutkijakummin. Sain kummikseni dosentti, yliopistotutkija Arto Miettisen Helsingin yliopistolta. Hänen asiantuntijuusalansa on ilmastotutkimus.

Tutkijakummitoiminnassa tutkija ja kansanedustaja muodostavat keskustelevan kumppanuuden. Tavoitteena on lisätä tutkijoiden ja kansanedustajien tiedonvaihtoa, vuorovaikutusta ja keskinäistä oppimista toistensa työnkuvan merkityksestä tutkitun tiedon tuottamiseen ja hyödyntämiseen päätöksenteossa.

Nyt käynnistyvässä toiminnassa on kyse pilottiprojektista, jossa haetaan kokemuksia toiminnan kehittämiseksi ja laajentamiseksi.

Kiitos Tutkaksen pj. Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja muut asianosaiset tästä hienosta mahdollisuudesta uuden oppimiseen ja oman ymmärryksen lisäämiseen. Sovimme Arto Miettisen kanssa, että tapaamme ajan kanssa tammikuussa.

Ensimmäistä kertaa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla

Oli suuri ilo ja kunnia saada kutsu linnan juhliin juhlistamaan itsenäistä Suomea kansanedustajana. Juhlat olivat arvokkaat, mutta tunnelma kuitenkin rento ja iloinen. Alun jännittävän kättelyosuuden jälkeen ilta meni presidentinlinnan hienoja puitteita ihmetellessä ja tuttujen kanssa keskustellessa.

Suomen itsenäisyyttä todella kannattaa juhlia. Asumme yhdessä maailman turvallisimmista ja onnellisimmista maista, jossa vielä riittää puhdasta monimuotoista luontoa. Näitä meidän tulee puolustaa. Nykyisessä poliittisessa ilmapiiriä ja julkista keskustelua hallitsee pelottavalla tavalla asioiden kärjistys ja vastakkainasettelu. Sen sijaan tarvitsemme viisautta etsiä yhdessä kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin.

Vaikka en pidä ajatuksesta, että juhlissa puvut vievät päähuomion, halusin kuitenkin omalla puvullani viestiä itselleni tärkeistä arvoista. Olin jo pitkään miettinyt, että jos joskus pääsen linnan juhliin, pyydän kierrätysmuodin pioneeria Globe Hopea toteuttamaan pukuni. Ilokseni he ottivat työn vastaan. Puvun materiaali on ylijäämäsilkkiä ja malli selkeän yksinkertainen, jotta puvulle on käyttöä myöhemminkin.

Halusin pukuuni kestävän kehityksen lisäksi luonnonsuojeluteeman. Helmaan painettiin valokuvataiteilija Heikki Willamon valokuvateos töyhtötiaisesta muistuttamaan metsäluontomme ahdingosta ja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Kuva sopi kankaan väriin hienosti. Painotyön onnistumisesta kiitos kuuluu kuvan käsittelystä vastanneelle Aarnipaja Ky:lle sekä painotyöstä vastanneelle Steadygraphicsille.

Tiedote puvusta löytyy täältä.