Eduskuntatyö käynnistyi tärkeiden asioiden äärellä, kun hallitusupuolueiden kansanedustajat kokoontuivat viikon aluksi yön yli kokoukseen Vuosaaren hotelli Rantapuistoon työstämään hallituksen ilmastopolitiikkaa. Päästiin askelia eteenpäin, mutta työtä ja vääntöä tulee riittämään käytännön toimista.

Keskiviikkona oli juhlalliset valtiopäivien avajaiset. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi puheessaan, että ilmastonmuutoksen vaarat tunnemme yhä paremmin, mutta teemme edelleen niiden torjumiseksi aivan liian vähän ja aivan liian hitaasti. Tärkeää, että painokas viesti tuli myös presidentiltä.

Viikon iloinen uutinen oli perhevapaauudistuksen eteneminen. Vihreiden pitkään ajama tasa-arvoa lisäävä uudistus etenee vihdoin!

Yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa suunnitellussa perhevapaauudistuksessa kuukaudet jakautuvat 1+6,6+6,6. Uudistuksessa kumpikin vanhempi saa 6,6 kuukautta vanhempainpäivärahaa, josta 2,3 kuukautta voi siirtää toiselle vanhemmalle. Malli on varsin lähellä Vihreiden esittämää 5+5+5-mallia. Uudistus tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2021.

Valiokuntatyökin pyörähti käyntiin useamman kokouksen voimalla. Tästä se taas lähtee.

Ilmasto-Vuosaari

Syksyllä kävi ilmi, että Suomen päästövähennystavoitteiden ja päätettyjen keinojen välillä ammottaa 19 miljoonan tonnin aukko. Ilmastokokouksen keskeinen tavoite oli löytää hallituksen kesken yhteinen näkemys siitä, miten tuo aukko kurotaan umpeen.

Kokouksesta saatiin ulos yhteiset linjaukset siitä, mistä puuttuvia päästövähennyksiä haetaan. Nyt viranhaltijoilla on selkeä mandaatti valmistella riittäviä päästövähennystoimia. Seuraava päätöksenteon vaihe on kehysriihi maalis-huhtikuussa.

Ilmastomielenosoittajat olivat Vuosaaressa vastassa kokoukseen tulijoita. On tärkeää, että painetta pidetään yllä jatkossakin, jotta konkreettisten toimien tarve ei pääse unohtumaan.

Yksi keskeinen paljon julkisuudessakin ollut ongelma on turpeen energiankäytöstä luopuminen. Sillä saataisiin 7 miljoonan tonnin vähennykset, mikä olisi mittavin yksittäinen toimi. Asia on Keskustalle vaikea, mutta pysyy hallituksen pöydällä. Jos turpeesta luopumisen vauhtia ei saada nopeutettua, on päästöjä vähennettävä vastaavasti enemmän muualta, eikä sekään ole helppoa.

Raporttini kokouksesta löytyy täältä.

Kaupunkipolitiikkaa ja MAL-sopimukset

Järjestimme Saara Hyrkön (vihr.) kanssa pe 31.1. kaupunkipolitiikan pyöreän pöydän, jossa keskusteltiin monipuolisen asiantuntijajoukon kanssa siitä, mihin suuntaan suomalaista kaupunkipolitiikkaa tulisi viedä.

Kaupungistuminen on yksi Suomen tämän hetken suurimmista ja merkittävimmistä murroksista. On elintärkeää, että onnistumme ohjaamaan kaupunkien rakentumista kestävästi. Kaupungeilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Elinvoimaiset ja viihtyisät kaupungit ja kaupunkiseudut ovat niin asukkaiden kuin koko Suomen etu.

Vaikuttavan kaupunkipolitiikan edellytys on, että sitä tehdään yhdessä. Kaupungit keskenään ja eri toimijoiden kanssa. Valtio tiiviissä vuorovaikutuksessa ja kumppanuudessa kaupunkien kanssa.

Yksi keskeinen kaupunkipolitiikan väline ovat MAL-sopimukset. Ne on saatava viipymättä voimaan hallitusohjelman hyvien kirjausten mukaisesti, jotta valtion tukemaan asuntotuotantoon ei tule viiveitä. Kaupungistumisen kustannukset on jaettava reilulla tavalla.

Kirjoitimme MAL-sopimuksista Helsingin sanomiin Tampereen apulaispormestari Jaakko Stenhällin (vihr.) kanssa.

Vihreät puheenjohtajat koolla Tampereella

Lauantaina osallistuin vihreiden kaikkien aikojen suurimpaan koulutuspäivään Tampereella. Paikalla oli yli 200 vihreää puheenjohtajaa ja järjestötoimijaa ympäri Suomen. Kaikki vihreät ministerit olivat kertomassa politiikan ajankohtaisista asioista. Keskusteluissa nousivat esiin myös paikalliset kysymykset, kuten kuntien metsänhoito, pyöräilyn edistäminen, lähikoulut ja riittävät koulutuksen resurssit sekä kulttuuri.

Puheenjohtajapäivä oli samalla startti kevään 2021 kuntavaalivalmisteluille. Oli hienoa kuulla, että valmistelut ja ehdokashankinta ovat kunnissa jo hyvässä vauhdissa. Oma roolini on puolueen kuntavaliohjelmatyöryhmän puheenjohtaminen. Sain siihen hyviä eväitä päivän aikana.

On aina hienoa tavata paikallisia vihreitä toimijoita. Meillä on valtavasti loistotyyppejä tekemässä vihreää politiikkaa niin kaupungeissa kuin pienissäkin kunnissa. On tärkeää, että linkki kuntapolitiikasta valtakunnan politiikkaan toimii. Olenkin luvannut kiertää niin Uudellamaalla kuin laajemminkin. Kutsuja onkin tullut muun muassa Siuntioon, Karkkilaan ja Joensuuhun.