Julkaistu Länsiväylässä 9.1.2021

Pyöräily on lisääntynyt koronan myötä merkittävästi. Se on sujuva tapa liikkua paikasta toiseen, erinomaista hyötyliikuntaa ja vähentää liikenteen päästöjä. Sähköpyörä tekee pyöräilystä vaihtoehdon yhä usemmalle.

Näiden hyötyjen vuoksi parempaan talvikunnossapitoon kannattaa panostaa. Valtuusto päättikin vihreiden esityksestä lisätä 50 000 euroa seuraavalle kolmelle vuodelle talvipyöräilyn edistämiseen.

Harjasuolaus on hyväksi todettu keino pyöräteiden talvikunnossapitoon. Tänä talvena Espoossa harjasuolataan pyörätiet Matinkylästä Lauttasaareen sekä Keilaniemiestä Lehtisaareen. Lumi aurataan ja harjataan pois ja jää sulatetaan suolalla. Sepeliä ei käytetä, joten toivottavasti nimimerkki “Kohta entinen talvipyöräilijä” (LV 10.12.) ja moni muu voi välttää ikävät rengasrikot näillä väleillä.

Helsinki on laajentanut vastaavaa talvikunnossapitoa jo laajaksi verkostoksi. Tavoitteenamme on Espoossakin tulevina vuosina laajentaa harjasuolaus Leppävaara – Pitäjänmäki -välille sekä kehä I:n varteen Leppävaaran ja Tapiolan välille, kunhan työmaa saadaan valmiiksi.

Nimimerkki Mika (LV 19.-20.12.) kyseli sepeliä kestävien renkaiden perään. Omien kokemustemme ja Espoon pyöräilijät Facebook -ryhmässä käytyjen keskustelujen pohjalta tähän on kolme päävaihtoehtoa:

  • Vahvasti pistosuojatut renkaat, kuten Schwalbe Marathon Winter PLUS.
  • Karkeakuvioiset renkaat, joissa sepeli ei pääse kumiin saakka. Tällaisia ovat esimerkiksi monet Suomi Tyresin talvirenkaat ja Schwalbe Ice Spiker Pro.
  • Litkutus, eli sisäkumin tai sisäkumittoman tubeless- renkaan täyttö reikiä paikkaavalla nesteellä. Matalammat rengaspaineet auttavat myös.

Täysin varmoja nämäkään keinot eivät ole. On harmi, ettei vielä ole löytynyt sepelin korvaavaa, yhtä edullista vaihtoehtoa. Lasinterävät sepelit pureutuvat jopa puolen sentin syvyyteen. Kivensirut pitäisi kaivaa pois renkaasta aina ajon jälkeen.

Tavoitteena tulee olla, ettei talvipyöräilijän tarvitse pelätä rengasrikkoja.

Tiina Elo, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Lari Karreinen, teknisen lautakunnan jäsen (vihr.)
Espoo