Oletko kuullut sanottavan, että hyvä uutinen ei ole uutinen ollenkaan? Monet asiat maailmassa menevät parempaan suuntaan, mutta kriisit ja katastrofit myyvät ja saavat klikkauksia. Kuntapolitiikassakin on usein niin, että ongelmat nousevat otsikoihin, vaikka samaan aikaan tehdään päätöksiä, joilla parannetaan asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua.

Hyvinvoinnin edellytykset luodaan kunnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa perustavanlaatuisia asioita kuten toimeentuloa, kotia ja ihmisiä ympärillä. Uusia työpaikkoja on luotava ilmastokestävästi, jotta emme vie hyvän elämän edellytyksiä tulevilta sukupolvilta. Lisää asuntoja tarvitaan, mutta ei lähiluonnon ja lähipalveluiden kustannuksella. Ihmisillä on oltava paikkoja kohdata, virkistyä ja viihtyä. Kulttuuri tuo ihmisiä yhteen.

Meistä jokaiselle tulee elämässä eteen pienempiä tai suurempia vaikeuksia. Silloin apua ja tukea on oltava tarjolla oikea-aikaisesti ja matalalla kynnyksellä. Yhden luukun neuvontapalvelut ja nopea hoitoon pääsy edesauttavat sitä, etteivät ongelmat kasaannu.

Osallisuuden kokemus on ihmisenä olemisen ytimessä ja tärkeä osa hyvinvointia. Kaupungin on luotava edellytykset yhteisöllisyydelle ja vaikuttamiselle. Muun muassa osallistuvalla budjetoinnilla ja asukasraadeilla voidaan vahvistaa myös niiden äänen kuulumista, jotka eivät jo valmiiksi ole aktiivisia.

Lopuksi, voimme valita myös tavan, jolla teemme politiikkaa. Menemmekö mukaan kärjistämiseen ja virheiden osoitteluun? Luommeko sovintoa vai vastakkainasettelua? Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä demokratian toimivuudelle.

Haluamme olla päätöksentekijöinä vastuullisia, avarakatseisia ja luottamusta rakentavia. Se ei tarkoita ongelmien lakaisemista maton alle, vaan ratkaisujen etsimistä avoimesti ja arvostavasti yhdessä.

Tiina Elo ja Eeva Honkanummi

Blogi on julkaistu Espoon vihreiden vaaliblogissa.