Laajalahden pieni lähikirjasto on ollut vuosien varrella monesti uhattuna, niin tänäkin syksynä. Asukkaat nousivat jälleen kerran puolustamaan kirjastoa ja sen lakkautus saatiin syksyn talousarvioneuvotteluissa torjuttua.

Alla mielenosoituksessa pitämäni puhe.

*****

Hyvät laajalahden kirjaston ystävät

On valtavan hienoa, että meitä on täällä näin paljon! Se osoittaa, että oman kylän kirjasto on meille kaikille tärkeä.

Kyse on kirjoista ja lukemisen ilosta. Kyse on tiloista, jotka mahdollistavat kohtaamiset ja oman kylän yhteisöllisyyden rakentumisen.

Olen asunut laajalahdessa eskari-ikäisestä lähtien. Tästä kirjastosta kävin jo 40 vuotta sitten pienenä koululaisena lainaamassa pinokaupalla kirjoja.

Muistan lämmöllä kirjaston tätiä Leenaa, joka oli siellä läsnä turvallisena aikuisena ja jonka kanssa moikataan edelleen kun tavataan.

Pienten lähikirjastojen lakkautusta on perusteltu sillä, että etäisyys suureen aluekirjastoon on vain muutaman kilometrin. Tässä unohtuu se, että pieni lähikirjasto ei ole lainkaan sama asia kuin suuri kirjasto kauppakeskuksessa. Niillä on molemmilla tärkeät tehtävänsä.

Lähikirjasto on tuttu ja turvallinen. Sen arvo on juuri siinä, että pienikin lapsi voi käydä siellä yksin koulun jälkeen hakemassa lukemista ja tekemässä läksyjä tutun kirjastonhoitajan ollessa paikalla.

Laajalahti ry on nostanut esiin, että Laajalahden asukkaista yli puolet on alle 16-vuotiaita tai yli 65-vuotiaita. Laajalahdessa on myös paljon maahanmuuttajataustaisia asukkaita. Juuri näille ryhmille lähikirjasto ja sen palvelut ovat tärkeitä.

Yhteinen tekeminen tarvitsee tiloja. Tämä kirjasto rakennettiin aikanaan kyläläisten voimin ja se on toiminut vuosikymmenten aikana monenlaisen tekemisen tyyssijana.

Nytkin alakerrassa järjestetään nuorteniltoja, lapsi-vanhempi kerhoja ja yhdistysten kokouksia. Kirjasto on kyläläisten olohuone. Juuri nyt sillä on vielä aiempaakin tärkeämpi merkitys, kun koulu on remontissa.

Laajalahti ry on vuosikymmeniä tehnyt tärkeää työtä kirjaston puolesta.
Laajalahden kirjaston tilat eivät ole huonossa kunnossa. Ne on peruskorjattu 2007 eikä sisäilmaongelmia ole.

Sen sijaan toinen siipi on peruskorjaamatta. Laajalahti ry:n ponnekkaalla toiminnalla saatiin ikkunat teipattua – kiitos koululaisille kuvituksesta! Työ kysyi kyllä sitkeyttä. Se osoittaa, että yhteistyö Tilapalveluihin voisi olla sujuvampaakin.

Sillä juuri tällaista asukkaiden aktiivista toimintaa kaupungin kannattaa tukea. Siinä voittavat kaikki.

Tilojen osalta on laajempikin ongelma, että kaupunki haluaa eroon niin sanotuista turhista tiloista, mutta samaan aikaan katoaa edullista julkista tilaa esimerkiksi partiolaisten ja muiden harrastustoimintojen käytöstä. Tässä kohtaa tilojen merkitystä pitää pystyä katsomaan ja arvioimaan laajemmin.

Hyvät kuulijat,

olemme tilanteessa, jossa Laajalahden kirjaston tulevaisuus on jälleen kerran uhattuna. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys pitää sisällään 1,5 miljoonan euron säästöt kirjastotoiminnasta. Se tarkoittaa kolmen kirjaston lakkautusta. Budjettikirjassa Laajalahden kirjastoa ei mainita nimeltä, mutta se on ollut mukana aiemmissa esityksissä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo usein viisaasti, että onnistumme siinä mihin saamme asukkaat mukaan. Espoon kyliä ja kaupunginosia halutaan kehittää niiden omien vahvuuksien pohjalta. Laajalahden sydän on tämä 50 vuotias kirjasto.

Espoo-tarinassa luvataan parantaa asukkaiden osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Tässä on oiva mahdollisuus: toivon todella, että keskiviikkona alkavissa ryhmien välisissä budjettineuvotteluissa nähdään lähikirjastojen merkitys ja perutaan kirjastoihin kohdistuvat säästöt.

Kiitos vielä kerran kaikille tämän mielenosoituksen järjestäjille ja teille jotka tulitte paikalle osoittamaan, että lähikirjasto on meille tärkeä – niin täällä Laajalahdessa kuin muuallakin Espoossa.

Kiitos!