Julkaistu Vihreiden naisten blogissa 9.12.2021.

Miten aluevaalit vaikuttavat minun arkeeni? Tästä kannattaa nyt ottaa selvää! Hyvinvointialueilla päätetään jatkossa meidän jokaisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta olennaisista palveluista: lääkärille pääsystä, hammashoidosta ja mielenterveyspalveluista. Siitä, missä synnytämme tai säilyvätkö neuvolapalvelut lapsiperheen tukena ja turvana lähellä kotia.

Sote-uudistus on valtava hallinnollinen uudistus, jonka onnistumista tullaan mittaamaan terveyspalvelujen paremmalla saatavuudella.

Kuulemme liikaa kertomuksia siitä, miten apua tarvitseva ystävä on joutunut odottamaan tuntikausia hoitoon pääsyä terveyskeskuksen ajanvarausjonossa tai kuinka oireileva nuori ei saa apua mielenterveyden ongelmiin.

Sote-uudistus tehdään, jotta jokainen saisi apua ja hoitoa heti, kun sitä tarvitsee.

Tällä hetkellä terveyspalvelujen saatavuudessa on suuria kuntakohtaisia ja alueellisia eroja. Erot ovat suuret myös työssäkäyvien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä. Tasa-arvoisen hyvinvointiyhteiskunnan tärkeä mittari on, että terveyspalvelut ovat kaikkien saavutettavissa varallisuudesta, sukupuolesta, iästä ja asuinpaikasta riippumatta.

Hyvinvointialueiden on ratkaistava myös ikäihmisten palvelutarpeet ikääntyvässä Suomessa. Liian monet huonokuntoiset vanhukset joutuvat asumaan yksin omassa kodissaan, vaikka tarvitsisivat jo hoivapaikkaa. Kotihoidon ja laitoshoidon väliin tarvitaan kodinomaisia, turvallisia asumispalveluja.

Sosiaali- ja terveyspalvelumme rakentuvat matalapalkkaisten, naisvaltaisten alojen varaan.

Korona ja sen aiheuttama hoitovelka kuormittavat henkilökuntaa vielä pitkään. Meidän on löydettävä ratkaisut hoiva-alojen palkkakuoppaan ja hoitohenkilökunnan työssä jaksamiseen.

Muutoksen aika on nyt, kun uusia hyvinvointialueita perustetaan ja palvelutarvetta arvioidaan. On uskallettava kehittää rohkeasti uutta ja vahvistaa yhteistyötä niin yksityisten terveyspalvelujen tuottajien kuin kolmannen sektorin järjestöjen kanssa. Kaikkien osaamista tarvitaan!

Meille äideille ja tyttärille, mummoille ja tuleville vauvoille aluevaalit ovat huipputärkeät. Äänestämällä vaikutat parempien hyvinvointi- ja terveyspalveluiden puolesta!

 

Tiina Elo

kansanedustaja, Espoo

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Espoo

 

Sirpa Hertell

Aluevaaliehdokas

1. varavaltuutettu, Espoo