Monet suomalaiset ovat olleet järkyttyneitä siitä, että Suomessa on sallittua metsästää ja tappaa eläimiä kilpailuna ja viihteenä. Asia nousi keskusteluun, kun julkisuuteen nousi tieto Suomussalmella lokakuun lopulla järjestettävästä pienpetojen pyyntikilpailusta. Kilpailussa kilpaillaan siitä, mikä joukkue onnistuu tappamaan eniten pienpetoja määrätyn ajan sisällä.

Tällainen kilpailu on todella kaukana kunnioittavasta ja arvostavasta suhteesta eläimiin ja ympäröivään luontoon. On myös tyystin vastuutonta, että kilpailuissa noudatetaan pyyntitapoja, jotka aiheuttavat eläimille runsasta ja tarpeetonta kärsimystä. Kilpailua perustellaan vieraslajien pyynnillä, mutta  metsästyksen kohteena on myös kotimaisia lajeja, jotka eivät ole vaaraksi suomalaiselle luonnolle.

Eduskunnan eläinsuojeluryhmä tuomitsee kannanotossaa eläinten tappokilpailut. Eläinten tappamisen ei tule olla viihdettä missään tilanteessa. On tärkeää, että metsästyslakia seuraavan kerran uudistettaessa pohditaan, onko tämän kaltaiset kilpailut syytä kieltää lailla. Kiitos kaikille eläinten oikeuksien puolustajille, jotka olette vaatineet laajasti julkisuudessa kilpailujen perumista

Eduskunnan eläinsuojeluryhmä piti 16.11.2022 syyskokouksen, jossa tulin valituksi johtokunnan jäseneksi. Puheenjohtajana jatkaa vihreä kansanedustajakollega Jenni Pitko.

Eduskunnan eläinsuojeluryhmän kannanotto:

Kokouksessa kävimme hyvän keskustelun eduskunnan käsittelyssä olevasta eläinten hyvinvointilaista, josta myös ympäristövaliokunta antaa lausunnon. Työ eläinten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja oikeuksien puolustamiseksi jatkuu. 

Metsästyskilpailut ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua Suomessa. Suomussalmella aiotaan järjestää 18.-20. marraskuuta pienpetojen pyyntikilpailu, jossa joukkueet kilpailevat siinä, mikä joukkue onnistuu tappamaan eniten pienpetoja määrätyn ajan sisällä.

Monet suomalaiset ovat surullisia ja järkyttyneitäkin eläinten tappamisesta kilpailuna ja viihteenä. Elävien eläinten metsästämiseen ja tappamiseen suhtautuminen on näissä kilpailuissa varsin kaukana kunnoittavasta ja arvostavasta suhteesta eläimiin ja ympäröivään luontoon. Vastuullinen metsästys ei ole tappamisella ilakointia.

Kilpailuissa myös noudatetaan pyyntitapoja, jotka aiheuttavat eläimille runsasta ja tarpeetonta kärsimystä. Vaikka kilpailua perustellaan vieralajien pyynnillä, metsästys kohdennetaan myös suomalaisiin lajeihin, jotka eivät ole vaaraksi suomalaiselle luonnolle.

Eduskunnan eläinsuojeluryhmä tuomitsee eläinten tappokilpailut. Eläinten tappamisen ei tule olla viihdettä missään tilanteessa. Toivomme, että järjestäjä peruu kilpailun ja että metsästyslakia seuraavan kerran uudistettaessa pohditaan, olisiko syytä kieltää lain tasolla tämän kaltaiset kilpailut.

Kannanoton allekirjoittivat

Jenni Pitko, eläinsuojeluryhmän puheenjohtaja
Mia Laiho, eläinsuojeluryhmän varapuheenjohtaja
Tiina Elo
Kike Elomaa
Saara Hyrkkö
Pihla Keto-Huovinen
Mai Kivelä
Mari Rantanen
Sari Sarkomaa
Saara-Sofia Sirén
Hussein al-Taee
Erkki Tuomioja
Leena Meri