Arvoisa puhemies,
käsittelemme hallituksen esitystä, jolla tyttöjen sukuelinten silpominen ja sen valmistelu kriminalisoidaan rikoslaissa nykyistä selkeämmin. Haluan kiittää kansalaisaloitteen tekijöitä, kansalaisjärjestöjä ja muita tahoja, jotka ovat jo vuosia vaatineet tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämistä.
Sukuelinten silpominen on törkeä ja vakava ihmisoikeusloukkaus, joka rikkoo äärimmäisen raaálla tavalla lapsen oikeutta omaan kehoon ja koskemattomuuteen. Sukuelinten silpomisella voi olla elinikäisiä vaikutuksia seksuaalisuuteen, eikä sitä voi perustella uskonnollisilla, kulttuurisilla tai historiallisilla syillä. Naisten itsemääräämisoikeuden ja seksuaalisuuden tukahduttamiselle on oltava nollatoleranssi.
Silpominen on edelleen järkyttävän yleistä monissa maissa. Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan Suomessa on noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. Sadat lapset ovat Suomessa silpomisuhan alla.
Lainsäädännön kiristäminen on äärimmäisen tärkeää, sillä nykyinen laki ei ole pystynyt riittävän hyvin tunnistamaan ja ehkäisemään silpomista. Tästä kertoo karusti se, että silpomisesta ei ole annettu Suomessa tuomioita, vaikka silpominen on jo kriminalisoitu Suomen rikoslaissa pahoinpitelynä tai törkeänä pahoinpitelynä.
Silpomisen ja sen valmistelun säätäminen rangaistavaksi omana rikosnimikkeenä parantaa olennaisesti silpomisen kokeneiden oikeusturvaa ja vahvistaa rikosvastuun toteutumista. Selkeämmällä ja yksiselitteisellä lailla silpominen voidaan tuomita entistä vahvemmin. Tällöin poistuu myös kaikki tulkinnanvaraisuus siitä, onko silpominen Suomessa kiellettyä.
Arvoisa puhemies,
Lainsäädännön kiristämisen ohella on panostettava nykyistä enemmän silpomisen ennaltaehkäisyyn sekä silpomisen kokeneiden tyttöjen ja naisten hoitoon pääsyyn. Lukuisat järjestöt tekevät tärkeää työtä tyttöjen sukuelinten silpomisen ennaltaestämiseksi. Muun muassa STEA-avustusten leikkaukset ja aikaistukset tulevat vaikuttamaan järjestöjen toiminnan laajuuteen ja laatuun. Vetoan hallitukseen, että järjestöjen rahoitusleikkauksista luovutaan.
Myös historiallisen suuret kehitysyhteistyöleikkaukset vaikuttavat sosiaalisten normien muutostyöhön niissä maissa, joissa silpominen on kulttuurinen perinne. Nämä leikkaukset ovat haitallisia ja koskevat heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä. Kehitysyhteistyön avulla silpomista on pystytty maailmanlaajuisesti vähentämään ja tälle työlle on edelleen huutava tarve.
Arvoisa puhemies,
Sukuelinten silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus, joka liittyy haitallisiin sosiaalisiin normeihin ja sukupuolistereotypioihin sekä koettuun tarpeeseen kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta. Jokaisella tytöllä ja naisella tulee olla itsemääräämisoikeus ja tarvittava tieto tehdä vapaasti omaa kehoaan koskevia päätöksiä.
Toivon tälle esitykselle eduskunnassa ripeää käsittelyä.