Hyvät lukiolaiset, opettajat ja muut juhlavieraat

Ilahduin kovasti kutsusta tulla pitämään juhlapuhe kevätjuhlassanne. Tämä on minulle merkityksellinen puhe siksi, että se on ensimmäinen julkinen puheeni kansanedustajana.

Tämän kevätjuhlan teemana on kohtaaminen ja vuorovaikutus. Varsin laaja ja tärkeä aihe ja pohdinkin, mitä siitä haluaisin teille puhua. Toisaalta ollaan ihmisyhteisöjen toiminnan ja ihmisenä olemisen ytimessä. Toisaalta kyse on jokapäiväisestä arkisesta kanssakäymisestä toinen toistemme kanssa.

Facebook tuli apuun muistuttamalla vuoden takaisesta päivityksestä, jossa kerroin satunnaisesta tutun henkilön kohtaamisesta. Postaamassani kuvassa näkyi sininen taivas ja puiden latvuksia. Teksti kuului näin:

”En usko kohtaloon, mutta joskus sattuma heittää kohdalle juuri oikean ihmisen. Ihmisen, joka pysähtyy kesken lenkin, kuuntelee ja sanoittaa omia ajatuksia paremmin kuin itse osaakaan. Sellaisen hetken jälkeen sitä huomaa taas eri tavalla ympärillä olevan huikaisevan kesäisen luonnon ja elämä tuntuu jotenkin kirkkaammalta. Näistä hetkistä voimaa.🍀”

Tuo kohtaaminen tapahtui sattumalta, mutta siitä tuli merkityksellinen. Teillä kaikilla on varmasti vastaavia kokemuksia erilaisista kohtaamisista. On tärkeää osata tarttua tällaisiin hetkiin. Tuossakin tilanteessa olisimme voineet vain moikata ja jatkaa kumpikin matkaamme ja arvokas keskustelu olisi jäänyt käymättä.

Hyvät kuulijat,

Kohtaamisia on monenlaisia. Usein on kyse myös erilaisuuden kohtaamisesta. Maailmassa on aina ollut meitä ja muita. Ihmisillä on tarve kuulua ryhmään. Se johtaa helposti toisten poissulkemiseen – tietoisesti tai tiedostamatta.

Nykyajan sosiaalisessa mediassa on helppo elää omassa kuplassaan. Omassa kuplassa asiat saattavat näyttää hyvinkin yksinkertaisilta ja maailma musta-valkoiselta. On kuitenkin tärkeää, että tulemme ulos niistä omista kuplistamme ja katsomme maailmaa myös toisten näkökulmasta.

Olen toiminut politiikassa yli 15 vuotta ja konsensushakuisena joukkuepelaajana pohtinut paljon politiikan toimintalogiikkaa. Politiikka on väline yhteisten asioiden hoitamiseen. Asioiden eteenpäin saaminen edellyttää yhdessä enemmistön voimin neuvoteltuja kompromisseja. Jos jää oppositioon, ovat vaikutusmahdollisuudet varsin rajalliset.

Toisaalta politiikassa menestyminen edellyttää erottautumista. Vaalien alla korostuvat puolueiden ja ehdokkaiden väliset erot ja vastakkainasettelu. Ääniä tarvitaan ja niitä hankitaan erottautumalla, valitettavasti usein myös toisia rankastikin arvostelemalla.

Vaalien jälkeen etsitään sitten taas yhteisiä nimittäjiä, joiden puitteissa voidaan viedä eteenpäin itse kullekin tärkeitä asioita.

Viisi puoluetta on istunut nyt kolme viikkoa säätytalolla neuvottelemassa yhteistä hallitusohjelmaa. Kaikkia tyydyttävän neuvottelutuloksen saavuttaminen edellyttää luottamuksen rakentamista. Se tapahtuu kohtaamisten ja vuorovaikutuksen kautta. Viikot säätytalolla ovat olleet melkoinen valtakunnanpolitiikan intensiivikurssi.

Mutta palataan vielä merkityksellisiin kohtaamisiin.

Vaalien alla ehdokkaat yli puoluerajojen toistelivat, että vaaleissa parasta on erilaisten ihmisten kohtaaminen. Niin se todellakin on.

Vaalit ovat aikaa, jolloin kansalaisia kiinnostaa tämän maan ja maapallon tulevaisuus sekä poliittisten päätösten vaikutukset heidän omaan jokapäiväiseen elämäänsä.

Olen ollut ehdokkaana yhteensä seitsemän kertaa kunta- ja eduskuntavaaleissa. Seissyt turuilla ja toreilla ihmisten tavattavissa. Se tarkoittaa tuhansia kohtaamisia.

Vaalien alla ihmiset tulevat juttelemaan ja kertomaan heille tärkeistä asioista. Välillä myös purkamaan huoliaan tai pahaa oloaan. Ne ovat arvokkaita kohtaamisia. Ihmisille on tärkeää kokea tulleensa kuulluiksi ja että heidän huolensa otetaan vakavasti. Ehdokkaalle on tärkeää kuulla, mitkä asiat ovat ihmisille oikeasti merkityksellisiä, jotta osaa ottaa niitä huomioon päätöksenteossa.

Vaalit ovat luonteva alusta erilaisten ihmisten kohtaamisille. Tällaisia luontevia kohtaamisen paikkoja tarvitaan myös vaalien välillä. Toki sosiaalinen media tarjoaa tänä päivänä keskustelualustan. Siellä keskustelu kuitenkin kärjistyy turhan usein ohi huuteluksi ja tahalliseksi väärinymmärrykseksi.

Kerron teille vielä yhden koskettavimmista kohtaamisistani kevään kampanjassa.

Olimme äitini kanssa kampanjoimassa aamuvarhain Kauniaisten juna-asemalla. Esitteitä meni mukavasti, ilma oli selkeä mutta kylmä. Juuri kun olimme umpijäätyneinä lähdössä, tarjosin esitettä vanhalle herralle, joka oli matkalla junalle. Tuo vanha herra tervehti kohteliaasti, otti esitteen ja pysähtyi juttelemaan.

Koska ympäristöasiat olivat keskeinen vaaliteemani, päädyimme keskustelemaan ilmastonmuutoksesta. Tuo vanha herra hymyili lempeästi ja kertoi ajattelevansa, että ilmastonmuutos on ihmiskunnan yhteinen vihollinen, jonka vastainen taistelu yhdistää maapallon kansat. Hän siis näki ilmastonmuutoksen uhkan sijaan mahdollisuutena.

Tuo vanha herra ei päivitellyt, miksi Suomessa vähentäisimme päästöjä, kun Kiinakaan ei tee niin. Tai voivotellut, ettei mitään kannata tehdä, koska maailma tuhoutuu joka tapauksessa. Hän uskoi, että ilmastonmuutos ihmiskunnan suurimpana uhkana saa meidät yhdistämään voimamme työhön maapallon säilyttämiseksi elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

Tuon vanhan herran elämänasenne pysäytti. Samaan aikaan kun monet nuoret ja vanhemmatkin potevat suurta ilmastoahdistusta, tuo sodat nähnyt vanha herra suhtautui valoisasti tulevaisuuteen. Se muistutti tuolla hetkellä kristallin kirkkaasti, miksi itsekin seisoin siinä. Koska uskon, että maailmaa voidaan muuttaa, kun toimimme määrätietoisesti sen puolesta. Kyynisyydelle, pessimismille tai toivottomuudelle ei pidä antaa ylivaltaa.

Kiitimme äitini kanssa kauniisti vanhaa herraa keskustelusta ja jatkoimme tahoillemme. Tuon kohtaamisen kätkin sydämeeni.

Hyvä nuoret ja hyvä juhlaväki,

Aito kohtaaminen pitää sisällään vuorovaikutusta. Siihen kuuluu avoin ja tasavertainen dialogi. Aito kohtaaminen edellyttää sitä, että keskittyy kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavana. Se edellyttää aitoa läsnäoloa.

Ihmisten aito kohtaaminen vaatii rohkeutta ja avointa mieltä. Joka kerta kun kohtaat toisen ihmisen, voit oppia myös itsestäsi jotain uutta.

Hyvät kuulijat,

Vuoden uurastus on takana ja on ansaitun kesäloman aika.

Näillä sanoilla haluan kiittää Viherlaakson lukion henkilökuntaa kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille rentouttavaa ja aurinkoista kesää sekä innostavia, onnellisia, yllättäviä ja mieleenpainuvia kohtaamisia!

Kiitos!