Huomenna kaupunginhallituksessa on lyhyt ja ongelmaton lista. Siksi tämä blogin kirjoittaminenkin meinasi unohtua. Kokoukseen on kuitenkin pyydetty ja luvattu selostukset niin Länsimetron liityntäliikenteen ongelmista kuin viime viikolla julkistetusta kouluverkkoesityksestä. Vaadimme viime viikolla, että metron liityntäliikenteen ongelmat on ratkaistava viipymättä. Nyt on välittömästi käynnistettävä prosessi Länsimetron liityntäliikenteen ja muiden 3.1. toteutettujen linjastomuutosten suurimpien ongelmien korjaamiseksi:

Eilen tila- ja asuntojaostossa hyväksyttiin siirtokelpoisten päiväkotien hankesuunnitelmia ja käytiin pitkä keskustelu Tapiolan uimahallin tilanteesta. Esityslista avattuna löytyy täältä. – Päätökset ja kirjelmät sekä kokouksessa kuultavat selostukset – Hankeselvitys Friisilän päiväkoti siirtokelpoinen rakennus, Maija Lehtinen Friisilän päiväkoti on pieni 4-ryhmäinen päiväkoti, josta on jouduttu lähtemään sisäilmaongelmien takia väistöön. Eri vaihtoehtoja on selvitetty ja päädytty esittämään nykyisen päiväkodin purkua ja uutta siirtokelpoista 126 lapsen päiväkotia läheiselle tyhjäjlle tontille. Tämä olisi aikataulullisesti nopein tapa saada uudet tilat. Suunnitelmissa on 10+5 vuoden vuokrasopimus ja sen jälkeen mahdollisuus lunastukseen. Hanke ei ole…

Eilen kaupunginhalltuksen enemmistö päätti esittää valtuustolle kaupungintalon purkamista. Sen sijaan vielä nostettiin esiin mahdollisuus tutkia valtuustotalon säilyttämistä. Vegaaniruoan osalta esitykseni valitettavasti hävisi niukasti puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Koska peräti viisi äänesti tyhjää, toivon kannan vielä kääntyvän valtuustossa.

Kaupunginhallitus päättää huomenna Espoon keskuksen virastokeskuksen kehittämisestä ja kaupungintalon tilaratkaisusta. Samalla ratkeaa, säilytetäänkö vai puretaanko nykyinen kaupungintalo ja valtuustotalo. Olen vuodesta 2008 lähtien ollut päättämässä asiasta eri rooleissa ja pitänyt tärkeänä, että valtuustolle valmistellaan myös sellainen vaihtoehto, jossa kaupungintalo säilyy. Prosessi on kestänyt aivan liian pitkään, mutta nyt kaupunginhallituksella ja valtuustolla on nähdäkseni riittävät eväät päätöksen tekemiseksi. Tärkeintä on, että vihdoin tehdään päätös, jotta päästään Espoon keskuksen asemanseudun kehittämisessä eteenpäin.

Vuoden ensimmäisessä kokouksessa on vihdoin tarkoitus päättää kaupungintalon kohtalosta. Lopullisen päätöksen tekee toki valtuusto. Itse kannatan Espoon keskuksen kehittämisvaihtoehtoa, jossa kaupungintalo säilytetään. Lisäksi linjataan saako Espoon kouluissa jatkossa vegaaniruokaa Helsingin malliin, kun käsittelyssä on Henna Partasen (vihr.) aloite. Helsingin malli tarkoittaa, ettei tarjolla ole ruokajuomaa (soija- tai kauramaito), jolloin vegaaniruoan tarjoamisella ei olisi kustannusvaikutuksia. Toivon todella, että kaupunginhallitus ja valtuusto vastaavat maailmanmuutokseen ja haluavat tarjota myös vegaanilapsille ja nuorille koulussa lämpimän aterian joka päivä ilman lääkärintodistusta. Alla lista-asiat avattuna, esityslista kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Kuntapolitiikassa päätöksenteko on usein hidasta ja harvoin kukaan voi yksin ottaa kunniaa päätöksistä. Listasin tähän vuosiraporttiin 14 +9 asiaa, joihin olen kuluneen vuoden aikana vaikuttanut yhdessä vihreän ryhmän kanssa. Alkuvuotta värittivät kuntavaalit. Vaalien tärkeimmäksi teemaksi yli puoluerajojen nousivat opetuksen puolustaminen ja erityisesti koulujen sisäilmaongelmat. Molemmat teemat olivat vahvasti esillä myös valtakunnanpolitiikassa maan hallituksen tekemien koulutusleikkausten takia. Huhtikuun vaaleissa saimme asukkailta vahvan luottamuksen ja mandaatin jatkaa työtä: 22,3% äänistä ja 17 valtuustopaikkaa (+4). Sain peräti 2167 henkilökohtaista ääntä ja ryhmältämme mandaatin jatkaa nykyisissä pesteissä kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana ja tila-…

Tänään oli vuoden viimeinen kaupunginhallituksen kokous. Valtaosa asioista meni esityksen mukaan. Nuorisovaltuuston vaaleista ja nuvan toiminnan tukemisesta käytiin tärkeä keskustelu. Hankintakeskuksen vakanssimuutokset hyväksyttiin, kun palautusesityksemme kaatui. Esityslista avattuna löytyy täältä. Nyt on aika vähitellen rauhoittua joulun viettoon. Seuraava kaupunginhallituksen kokous on 8.1.2018.

Maanantainta tämän vuoden viimeinen kaupunginhallituksen kokous. Isoimpana asiana viimeksi pöydätty Espoon virastokeskus ja kaupungintalon kohtalo. Uusissa viroissa ja toimissa ihmetyttää 11 uutta vakanssia Hankintakeskukseen ilman taustojen avaamista ja kunnollisia perusteluja. Hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelmat on iso ja tärkeä kokonaisuus. Niiden yhteydessä on etenemässä myös UNICEFin lapsiystävällinen kaupunki -mallin käyttöönotto, josta vihreiden Mari Anthoni teki pari vuotta sitten aloitteen.

Valtuusto päätti tänään työllisyyspalveluiden siirtämisestä konserniesikuntaan. Vihreiden huoli on, että tiivis yhteys sosiaalipalveluihin on säilytettävä ja varmistettava, että palvelujen asiakaslähtöisyys on etusijalla. Nostin asian esiin puheenvuorossani. Sinänsä pidän organisaatiouudistusta perusteltuna. Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, Vihreät ovat pitkään vaatineet kaupungilta vahvempaa panosta työllisyyden hoitoon ja pitkäaikaistyöttömien tilanteen parantamiseen. Työllisyyspalveluissa on panostettava henkilökohtaiseen tukeen, jotta löydetään vaikuttavimmat tavat parantaa espoolaisten mahdollisuuksia työllistyä.

Hyvät Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen perinnepäivän kutsuvieraat, On suuri ilo ja kunnia saada tuoda kaupungin tervehdys tähän arvokkaaseen juhlatilaisuuteen. Pelastuslaitos on tärkeä osa turvallista kotikaupunkia ja Espoon kaltaisessa kasvavassa kaupungissa sen merkitys ja rooli korostuu. Turvallisuusnäkökulma on huomioitava niin uusissa kaavoissa kuin rakennussuunnittelussa ja toiminnalle on annettava riittävät resurssit, jotta pelastusvarmuus voidaan kaikissa oloissa turvata.