Tänään kaupunginhallituksessa tehtiin espoolaisittain parempaa metropolia. Yli 20 esityksen äänestysrumban tuloksena lausuntoon metropolihallintolaista tehtiin yksi muutos: Kaupunginhallituksen enemmistö kannatta vaaleilla valittua metropolivaltuustoa.  Suoria vaaleja kannattivat lisäksemme demarit, perussuomalaiset ja rkp.

Vuosien väännön jälkeen tämä tuntui merkittävältä saavutukselta. Toivottavasti valtuuston enemmistö on viikon päästä samoilla linjoilla.

Muut esityksemme vahvemman metropolin ja ympäristöhallinnon (= ely-keskusten) aseman säilyttämiseksi kaatuivat, mutta teemme ne uudestaan valtuustossa.

Monella on mielikuva metropolihallinnosta hämäränä himmelinä. Hyvin toteutettuna se päin vastoin purkaa monen monituista himmeliä ja tekee päätöksenteosta avointa ja läpinäkyvää. Eiköhän lopeteta jahkailu ja tartuta tähän mahdollisuuteen päästä seutuyhteistyössä aimoaskel eteenpäin.

Tässä muut päätökset, jotka poikkesivat esityksistä. Esityslista kokonaisuudessaan löytyy täältä.

– Kuntajaon muuttamisesta tehdyn esityksen hylkääminen (Kv-asia) (Pöydälle 12.1.2015)

Meidän Saara Hyrkkö esitti kansanäänestyksen järjestämistä kuntakohtaisina sitovina kaikissa alueen kunnissa. Esitys raukesi kannattamattomana. Itsekään en sitä kannattanut. Syynä se, että a) en kannata kuntaliitosta, koska se olisi suuri taloudellinen riski, enkä usko sen toteutuvan ja b) pidän metropolihallintoa ensisijaisena vaihtoehtona Helsingin seudun ongelmien ratkaisuun ja pidän sen edistämistä nyt tärkeimpänä tavoitteena. Selvitysmiehet voivat kansanäänestystä tarvittaessa esittää.

– Espoon vastaus Kuntaliiton kyselyyn sote-uudistuksesta

Kaupunginhallituksella ei ollut valmiutta hyväksyä varsin tyrmäävää virkamiesesitystä, joten jätimme pöydälle neuvotteluja varten.

– Oikaisuvaatimus aiheettomasti maksetun palkan takaisinperinnästä

Tämäkin jäi ajanpuutteessa pöydälle. Saamme seuraavaan kokoukseen selvityksen takaisinmaksun periaatteista.

– Lisäasia: Suomenojan satama

On todella valitettavaa, ettei Suomenojan sataman toimintaa saada asianmukaiseksi. Viikonlopun uutisoinnin takia olimme pyytäneet selvityksen tapahtuneesta. Kyse on satama-alueella liikkumisesta ja liikennemerkkien poistosta, täysin asiattoman lällättelyn lisäksi.

Koska tässä kohtaa oltiin jo 10 minuuttia myöhässä seuraavasta kokouksesta, asia päätettiin asia ottaa seuraavan kaupunginhallituksen listalle. Sitä varten kaupunginhallituksen jäsenet voivat lähettää kysymyksiä sivistystoimen johtajalle. Sataman työntekijöille on annettu huomautukset epäasiallisesta käytöksestä.

Odotan selvitykseltä vastauksia, miksi muutokset on tehty, miten sataman alueella liikkuminen on muuttunut ja millä perusteella sekä miten se vaikuttaa alueen käyttöön ja turvallisuuteen. Haluan myös tietää, miten muutoksesta on tiedotettu ja mikä on tilanne muissa satamissa.

Nyt on satamasta vastaavalla johdolla viimeinen hetki hoitaa asiat kuntoon niin, että satamassa kohdellaan kaikkia siellä liikkuvia ja toimivia