Osallistuin Pride -kulkueeseen tänä vuonna ensimmäisen kerran elämässäni. Oli hienoa ja tärkeää olla tuoreena kansanedustajana arviolta 100 000 muun ihmisen kanssa juhlimassa ja tukemassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja kaikkien ihmisten yhtäläistä oikeutta rakkauteen.

Olen ylpeä siitä, että puolueeni Vihreät tekee määrätietoista työtä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden eteen. Vihreät hyväksyvät erilaisuuden, kokevat vähemmistöt rikkautena ja huolehtivat siitä, että kansalaisten oikeudet voivat toteutua myös tulevien sukupolvien osalta. Tasa-arvo on meille itsestäänselvyys. Sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen ei saa olla esteenä yhdenvertaisuuden ja muiden kansalaisoikeuksien toteutumiselle. 

Vuonna 2017 voimaan tullut tasa-arvoinen avioliittolaki ja huhtikuussa 2019 voimaan tullut äitiyslaki ovat parantaneet sateenkaariväen asemaa merkittävästi. Uudessa hallitusohjelmassa on useita kirjauksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi. Näiden kirjausten eteen Vihreät neuvottelijat tekivät Säätytalolla paljon töitä.

 

Vihreitä Pride-humussa: puoluesihteeri Veli Liikanen (vasemmalla) sekä kansanedustaja Mirka Soinikoski (edessä), allekirjoittanut, sisäministeri Maria Ohisalo ja kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius

Hallitusohjelman mukaan hallitus aikoo poistaa translaista vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä ja eriyttää lääketieteelliset hoidot juridisen sukupuolen korjaamisesta. Jatkossa sukupuolen voi hakemuksesta korjata täysi-ikäinen henkilö, joka esittää perustellun selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. 

Lisäksi hallitus aikoo luopua henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta, yhdistää äitiys- ja isyyslait vanhemmuuslaiksi sekä selvittää ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimista lainsäädännössä erikseen määriteltävissä tapauksissa. Tämä helpottaisi miesparien ja yksin lapsesta haaveilevien miesten lapsen saamista. Vihreät on peräänkuuluttanut erilaisten perhemallien keskinäisen tasa-arvon parantamista lainsäädännössä jo pitkään. Siksi pidämme hallitusohjelman yhdenvertaisuustoimia tärkeinä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat joutuneet vuosikausia taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Pride-tapahtumat osoittavat, että yhä suurempi joukko ihan tavallisia ihmisiä on heidän puolellaan. Muistetaan osoittaa tukemme Pride-juhlien lisäksi ihan jokaisena päivänä.

Maailmassa ei ole koskaan liikaa rakkautta, välittämistä ja huolenpitoa. Haluan olla rakentamassa Suomea ja maailmaa, jossa kaikilla ihmisillä on mahdollisuus tulla kohdatuksi ja hyväksytyiksi sellaisina kuin ovat. Se ei ole keltään muulta pois.