Äänestystulos Saara Hyrkön (vihr.) toivomuksesta.

Valtuusto keskusteli liki kaksi tuntia liha- ja maitotuotteiden kulutuksen vähentämisestä Espoon ruokapalveluissa Saara Hyrkön (vihr.) tekemän aloitteen pohjalta.

Keskustelu oli merkittävästi asiallisempaa kuin kymmenen vuotta sitten, kun tuoreena valtuutettuna tein aloitteen koulujen viikottaisesta kasvisruokapäivästä.

Ruokamurros on täällä, ja se luo uskoa tulevaan. Tätä nostin esiin puheenvuorossani. Kiitin myös kommenttipuheenvuorossani Espoo Cateringin ammattitaitoista työtä kestävän ja ravitsevan ruokatalouden puolesta.

**********

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Suomalaisten ruokatottumukset ovat murroksessa. Se näkyy niin kauppojen hyllyillä, ravintoloiden ruokalistoilla kuin julkisessa keskustelussa.

Kasvipohjaisen ruoan suosio on viime vuosina kasvanut ympäristö- ja terveyssyistä.

  • Ilmastokriisi on havahduttanut meidät siihen, että kasvipohjaisen ruoan lisääminen on tehokkaimpia tapoja pienentää hiilijalanjälkeä.
  • Punaisen lihan kulutuksen vähentämisen positiiviset terveysvaikutukset ovat nousseet selkeästi esiin.
  • Myös tuotantoeläinten oikeudet ovat yhä useammalle peruste eläinperäisten tuotteiden välttämiseen.

Oli hienoa käydä viikonloppuna vegemessuilla toteamassa, että muutos kohti kestävämpää ruokataloutta on jo käynnissä. Meillä on Suomessa kasvava joukko elintarvikeyrittäjiä ja yrityksiä, jotka ovat ottaneet ilmastopäästöjen vähentämisen tosissaan. Uusia kasvipohjaisia tuotteita kehitetään korvaamaan runsaasti ilmastopäästöjä aiheuttavia liha- ja maitotuotteita. Uudet tuotteet pohjautuvat mahdollisuuksien mukaan kotimaisiin raaka-aineisiin, ne vastaavat proteiinipitoisuudeltaan eläinperäisiä tuotteita – ja ne myös maistuvat hyvältä.

Arvoisa puheenjohtaja,

Julkisilla hankinnoilla on suuri merkitys tämän muutoksen vauhdittajana. Markkinat tuottavat sitä mille on kysyntää. Suurten kaupunkien, kuten Espoon, ruokapalvelut ovat hankkijoina niin suuria, että voivat ostoillaan ohjata kotimaista elintarviketuotantoa.

Voimme siis tässäkin asiassa olla edelläkävijöitä ja muutoksentekijöitä.

Hyvät valtuutetut,

Ihmisen ruokavalio on muuttunut aikojen saatossa ja tulee muuttumaan myös tulevaisuudessa.

Meistä jokainen tietää, että koulujen ruokalistat ja joukkoruokailun makumaailma on muuttunut sitten omien kouluaikojemme.

Toisaalta monia tuttuja suosikkiruokia pystytään valmistamaan myös kasvipohjaisina niin, että ne ovat ravitsevia ja tutun makuisia. Esimerkiksi osan jauhelihasta voi korvata kasviproteiinilla makaronilaatikossa niin ettei sitä edes huomaa.

***

Helsingissä vastaava aloite hyväksyttiin ja toimeen on tartuttu. Helsingin ilmastovahti-palvelussa kerrotaan, että koska aloitteessa on haasteita liittyen ravitsemussuosituksiin, halutaan istua saman pöydän ääreen sekä kaupungin päättäjien että valtion ravitsemusneuvottelukunnan edustajien kanssa.

Tässä kannattaa olla kuulolla ja tehdä kuntien välistä yhteistyötä.

Tähdennän vielä lopuksi, että aloitteella ei siis ole tarkoitus viedä lihaa kokonaan kenenkään lautaselta ja jatkossakin on tärkeää huolehtia siitä, että niin pienet lapset kuin vanhuksetkin saavat ravitsevaa ja heille maistuvaa ruokaa.

Kannatan valtuutettu Hyrkön tekemää toivomusta, joka on jaettu numerolla 8:

”Valtuusto toivoo, että kaupunki asettaa selkeän tavoitteen ja ryhtyy toimenpiteisiin kaupunkikonsernissa kulutetun ruuan ilmastopäästöjen ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja raportoi tuloksista kaupunginhallitukselle. Osana toimenpiteitä kehitetään joukkoruokailujen reseptiikkaa ja ruokapalveluiden ammattilaisten osaamista siten, että esimerkiksi lihan- ja maidonkulutusta voidaan vähentää asteittain ruuan laadusta tai ravitsemuksesta huolehtien, valtakunnalliset ravitsemussuositukset ja aiheeseen liittyvä tutkimustieto huomioiden.”

Toivomus tuli hyväksytyksi puheenjohtaja Inka Hopsun (vihr.) äänen ratkaistessa. Hyvä näin. Suunta on oikea.